Hyppää sisältöön

Espooseen suunniteltuun muotoilumuseoon nimekkäitä kokoelmia

Espoon muotoilumuseon suunnitelmat ovat jo pitkällä. Espoon modernin taiteen museon Emman viereiselle tontille kaavailtu museo esittelisi niin kotimaista kuin ulkomaistakin muotoilua. Museoon olisi tarjolla liikemies Kyösti Kakkosen muotoilukokoelma ja kaksi muuta merkittävää kokoelmaa.

Espoon muotoilumuseosta ei ole vielä hankesuunnitelmaa, mutta aiesopimuksia museoon tulevista kokoelmista on kuitenkin tehty jo Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön, Kyösti Kakkosen design-kokoelman sekä Chicago Athenaeumin kanssa.

Muotoilukokoelmat sisältävät suomalaista designia historiasta nykypäivään sekä kansainvälistä muotoilua. Amerikkalaisen museon kanssa solmittuun sopimukseen sisältyy myös kansainvälistä yhteistyötä.

- Voidaan aloittaa jostakin suomalaisen designin varhaisvaiheista, Iris-keramiikasta, mistä tullaan kovaa vauhtia nykyaikaan. Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin tuotannon kokoelma on hyvin laaja, ja siinä on vahvasti mukana modernismin ydintä. Laajempi kansainvälisyys voi tulla Chicago Athenaeumin kanssa, EMMAn johtaja Markku Valkonen kertoo.

Kunnollinen näyttelytila muotoilun historialle

Näyttelytiloja Espoon muotoilumuseoon kaavaillaan noin 2 000 neliömetriä. Tällä hetkellä Suomessa ei ole kunnollista tilaa suomalaisen muotoilun retrospektiiviselle näyttelylle. Tällaisen näyttelyn kokoaminen kiinnostaisi Valkosta:

- Pitäisin jopa suotavana, että sellainen olisi tässä museon toiminnassa pysyvästi, hän sanoo.

Suunnitelman mukaan museorakennus rakennettaisiin yksityisen liiketoiminnan voimin. Varsinaisen museotoiminnan rahoittaisi Espoon kaupunki.

- Lama sotkee nyt kaikki aikataulut ja voi olla, että puhutaan useista vuosista ennen kuin päästään tositoimiin käsiksi. Mitään täsmällisiä määreitä on tällä hetkellä mahdoton asettaa, Valkonen kuitenkin toppuuttelee.