Putkinotkon toimintaa yritetään elvyttää

Joel Lehtosen kotitila Putkinotko yritetään pelastaa uudella kulttuuritapahtumalla. Putkinotko on ollut tyhjillään kolme vuotta, eikä sen nykyistä kuntoa tarkalleen tiedetä. Tilan pelastussuunnitelmaan kuuluu kymmenen vuoden vuokrasopimus Savonlinnan teatteriyhdistyksen kanssa.

kulttuuri
Joel Lehtosen kotitila Putkinotko
Savonlinnan maakuntamuseo

Kun Joel Lehtosen kotimuseo Putkinotko suljettiin rahavaikeuksien vuoksi, syntyi Savonlinnan kaupungille kulttuurihistoriallinen ongelma. Kolme vuotta Putkinotko on ollut tyhjillään. Piha-alueita on ylläpidetty talkoovoimin.

Nyt Lehtosen kotitilaa elvytetään Savonlinnan seudun teatteriyhdistyksen vetoavulla. Savonlinnan kaupunki päätti viime viikolla vuokrata Putkinotkon maa-alueet teatteriyhdistykselle kymmeneksi vuodeksi.

- Meillä on suurisuuntainen idea, että herätettäisiin Putkinotko eloon. Suunnitelmissa on Joel Lehtosen päivät, ihan kuten Nurmijärvellä on Kivi-juhlat ja Kustavissa Volter Kilpi -päivät, kaavailee Savonlinnan seudun teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Timo Keski-Orvola.

- Joka vuosi esitettäisiin jotain Lehtosen tuotantoa ja järjestettäisiin oheistapahtumia, jotka liittyisivät Joel Lehtoseen kirjailijana.

Tänä kesänä ohjelmassa on heinäkuun lopussa ensi-iltansa saava Kimmo Lavasteen ohjaama Putkinotko-musikaali ja sekä Lehtos-seminaari 15. elokuuta. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös esimerkiksi katettu näyttämö.

Putkinotkon rakennuksille etsitään vuokralaista

Myös Putkinotkon rakennuksille on etsitty vuokralaista. Nykyään Putkinotkoa hallinnoi Savonlinnan tilapalvelu.

- Jatkoa ajatellen toivottaisiin sinne pitkäaikaista vuokralaista ja toimijaa, joka on samanhenkinen kuin teatteriyhdistys. Neuvotteluja on käyty, mutta sopimusta ei ole vielä saatu, sanoo toimitilapäällikkö Paula Kokkonen.

Hän näkee, että vuokralainen vaikuttaa itse Putkinotkon tulevaan toimintaan:

- Jotain yhteyttä toiminnassa on silti Lehtoseen oltava. Tarkoitus olisi, että tilat saataisiin paikallisten ja matkailijoiden käyttöön.

Ettei Putkinotko alkaisi liikaa noudattaa Käkriäisen henkeä, on tulevan vuokralaisen on varauduttava remonttiin.

- Rakennuksille on tehtävä kuntoarvio sekä pidemmän tähtäimen kunnostussuunnitelma, ja kattojen kunto pitää tarkastaa. Joka tapauksessa talojen kunto on nyt sellainen, että rakennuksille on jotain tehtävä, jotta ne säilyvät.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kaisa Alenius