1. yle.fi
  2. Uutiset

Annoskoot vähentäneet ruuantähteitä

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on onnistuttu vähentämään ruuanjätteiden määrää.

potilaat
Ruokaa tarjottimella
Potilaan ruoka-annoksesta osa päätyy biojätteeksi.YLE / Häme

Tähteitä syntyy potilasruuasta aiempaa vähemmän, koska ruoka-annoksissa otetaan huomioon lääkärin määräykset potilaan tarvitsemasta energiamäärästä. Ruoka-annoksen kokoon vaikuttavat potilaan sairaus, ikä, pituus ja paino.

Ruokaa menee kuitenkin yhä haaskiin. Kanta-Hämeen keskussairaalan ravitsemuspäällikkö Marja-Riitta Malinen kertoo, että jätteeksi päätyy esimerkiksi lähes kolmannes potilaiden pääruuasta.

Töitä ruuanjätteiden vähentämiseksi on tehtävä kokoajan, sanoo Marja-Riitta Malinen. Kesäkuussa potilaille tehtiin tähderuokaselvitys, minkä mukaan syömättä jää useinmiten pääruoka ja salaatti. Parhaiten potilaille, joilla on huono ruokahalu, maistuu jälkiruoka.

Myös keskussairaalan henkilöstöravintolassa on kiinnitetty huomiota ruuanjätteiden syntyyn. Keskussairaalan henkilöstöravintolassa on itsepalvelulinjasto eli jokainen ottaa itse ruokansa.

- Siellä onkin otettu käyttöön vanha kunnon toteamus: sen minkä otat, sen myöskin syöt. Näin tähteitä kaavitaan lautasilta aiempaa vähemmän, kertoo Marja-Riitta Malinen sairaalan keittiöltä.

Vuositasolla ruoka-annosten kokovaihtoehdot tuovat sairaalalle säästöjä useita tuhansia euroja.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi