Karhu yrittää nousta uudella suksityypillä

Kiteellä suksia valmistava Karhu Sporting Goods toivoo selviytyvänsä talousvaikeuksistaan tuotekehityksen avulla. Tehdas tavoittelee markkinoita erityisesti Keski-Euroopasta, jossa on kiinnostusta voitelemattomalle sukselle.

sukset
Suksia valmistetaan Keski-Karjalassa kesäkuumallakin.
Suksia valmistetaan Keski-Karjalassa kesäkuumallakin.YLE / Ilari Papinniemi

Maastohiihtomarkkinat ovat olleet kaksi viimeistä vuotta vaikeuksissa heikkolumisten talvien vuoksi. Ilmastonmuutos on näkynyt myös Kiteen suksitehtaalla.

- Kaikki oppivat tekemään paljon tuotteita, ja sitten nämä yhtäkkiä jäivätkin tehtaiden ja kauppojen varastoihin. Uutta tuotetta ei ole saatu myydyksi, koska vanhat varastot ovat olleet suuret, kuvailee tehtaanjohtaja Harri Kirvesniemi.

Työt jatkuvat yrityssaneerauksesta huolimatta

Karhu Sporting Goodsissa on eletty jännittäviä aikoja, sillä yhtiö oli vielä talvella julkisella protestilistalla, kun valtion omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera haki siltä miljoonan euron velkoja. Sampo Pankki puolestaan haki yritystä vastikään konkurssiin. Nyt konkurssin uhka on toistaiseksi väistynyt, ja yritys on päässyt yrityssaneeraukseen. Tämä merkitsee lainojen lyhennysohjelmien uudelleenjärjestämistä. Tehtaan henkilöstölle saneeraus merkitsee töiden jatkumista normaalisti.

- Porukat ovat tietysti oikein tyytyväisiä, että toimintaa pystytään jatkamaan, koska meillä on erittäin hyvät perusedellytykset.

Kirvesniemen mainitsemilla hyvillä perusedellytyksillä tarkoitetaan voitelematonta suksea, jolle Karhu on kehittänyt oman ratkaisunsa. Markkinoita havitellaan Etelä- ja Keski-Suomen lisäksi Keski-Euroopan keinolumilta.

- Perinteisestihän tämmöiset voitelemattomat ratkaisut ovat olleet lähes pelkästään mekaanisia, mutta tämä toimii pääasiallisesti kemiallisesti. Suksen pohja reagoi erittäin nopeasti sekä lumen lämpötilan muutokseen että lumessa olevan kosteuden muutoksiin. Sitä kautta syntyy sekä pitoa että luistoa, uskoo Kirvesniemi.

Nähtäväksi jää, onko keksinnöstä Kiteen tehtaan pelastajaksi. Myös kilpailevat yritykset kehittänevät tuotteitaan ripeästi heikossa markkinatilanteessa. Suksitehdas työllistää Kiteellä runsaat 20 ihmistä, ja lisää on tarkoitus palkata syksyllä uuden tuotteen myötä enimmillään puolenkymmentä.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo