Pistä mehiläistarha pystyyn

Tällä hetkellä Keski-Suomessa on noin 150 mehiläistarhaajaa, mutta määrä on vähenemässä. Lisäksi mehiläistarhat ovat jakautuneet maakuntaan epätasaisesti. Nyt mehiläisiä ja niiden tarhaajia tarvittaisiin lisää.

luonto
YLE / Simo Pitkänen

Mehiläistarhaajien määrä hiipuu Keski-Suomessa. Tällä hetkellä tarhaajia on maakunnassa yhteensä noin 150, suurin osa alan harrastajia. Mehiläisiä ja niiden kasvattajia tarvittaisiin lisää, jotta hunajasato ja kasvien pölytys olisi turvattu jatkossakin.

Helppoja hoidokkeja

Mehiläistarhan voi perustaa melkein kuka tahansa, melkein mihin tahansa. Mehiläinen ei vaadi hoitajaltaan paljon. Elokuussa, hunajan keruun yhteydessä, mehiläiset ruokitaan sokerilla, jotta talveksi riittäisi ravintoa. Kesällä käydään tarkistamassa, että pesässä on kaikki hyvin, ettei vaikkapa karhu ole käynyt hakemassa maistiaisia.

Mehiläisten hoito sopii lähes kaikille, paitsi allergikoille. Hoidokki pistää kuitenkin vain harvoin.

- Mehiläishoidossa taitaa olla silleen, että paarmat pistää paljon useammin kuin mehiläiset, naurahtaa mehiläisten hoitoa harrastava Pertti Kauppinen.

Mehiläistarhalle helppo on löytää paikka

Jos mehiläistarhan on perustamassa jonkun toisen maille, siihen täytyy saada maanomistajan lupa.

- Oma kokemus on, että sen luvan saa helposti. Yleensä ihmiset tietää mehiläisten arvon ja varsinkin tämän pölytystyön arvon, joka on satakertainen hunajan arvoon verrattuna. Siinä mielessä vastaanotto on yleensä mehiläishoitajalla kovin positiivinen, sanoo Pertti Kauppinen. Hän hoitaa muutamaa kymmentä mehiläispesäänsä Laukaassa, kesämökiltään käsin.

- Tää on tämmöstä touhuamista luonnon kanssa. Tästä mä olen tykännyt jo yli 30 vuotta.

Hunajaa tulossa runsaasti

Tänä vuonna hunajasatonäkymät ovat erinomaiset, sillä vadelma on kukkinut hyvin. Yksi mehiläispesä tuottaa hunajaa reilusti yli tarhaajan oman tarpeen.

Pertti Kauppinen kertoo, että edeltävät kaksi kesää ovat olleet tosi huonoja.

- Nyt tarvittaisiin välillä sitten uskon vahvistusta. Toivotaan, että tänä vuonna tulisi tuommoinen keskimääräisen hyvä vuosi, eli 35-40 kiloa hunajaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi