1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raiskauksen uhrit hakevat apua verkosta

Seksuaalisen väkivallan uhrit etsivät entistä enemmän apua internetistä. Raiskauskriisikeskus Tukinaisen tekemän laskelman mukaan tämän vuoden aikana noin kolmannes avun tarvitsijoista on löytänyt tukea netin välityksellä.

Suurin osa uhreista on 21 - 30-vuotiaita naisia, jotka ovat joutuneet tuttavansa raiskaamaksi.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on tänä keväänä avannut internetsivujensa yhteyteen nettitukinainen-palvelun. Ammattilaisapua voi kysyä netissä nimettömänä ja ilmaiseksi. Palvelu on saavuttamassa oman asiakaskuntansa, kertoo kriisityön kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

- Näyttää siltä, että se on muodostumassa yhdeksi avunsaantikanavaksi sellaisille asiakkaille tai sellaisille uhreille, jotka ovat esimerkiksi niin ujoja tai estyneitä, että kokevat esimerkiksi puhelinkeskustelun tai henkilökohtaisen kontaktin hankalana.

Heinjoen mukaan netti on sopiva yhteys myös niille, jotka työskentelevät siihen aikaan, että on hankala soittaa päivystyslinjoille.

Kesällä viranomaistukea saa huonosti

Kriisipäivystykseen otetaan useimmiten yhteyttä jo ennen viranomaisia. Avuntarvitsijoiden määrä näkyy kriisikeskuksissa erityisesti kesällä, kun julkiset palvelut ovat niukassa.

- Jokaisella seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneella tulisi olla mahdollisuus saada apua ja tukea omalta paikkakunnaltaan, terveyskeskuksesta tai lähialueelta. Nyt näyttää siltä, että esimerkiksi kesän aikana avunsaantimahdollisuudet ovat huonot, psykiatrisia palveluita on vähennetty, on sulkuja ja selkeästi näyttää siltä, että nimenomaan seksuaaliväkivallan uhrit jäävät ilman apua, Heinjoki kertoo.

Yleisimmin yhteyttä otetaan muutama viikko raiskauksen jälkeen. Insestinuhrit sen sijaan saattavat odottaa jopa kymmenen vuotta ennen kuin uskaltavat puhua kokemuksistaan ulkopuolisille.

Avun hakeminen jää uhrin vastuulle

Vastuu tuen ja neuvojen hankkimisesta on vahvasti uhrin omilla harteilla. Raiskauskriisikeskus Tukinaisen oikeudellisen työn kehittämispäällikkö Riitta Silver peräänkuuluttaakin viranomaisten velvollisuutta kertoa tarjolla olevasta avusta.

- Valitettavasti suurin osa uhreista joutuu yksin hakemaan apua. He joutuvat etsimään apua netistä tai kyselemään niiltä tahoilta, joilla oikeastaan olisi velvollisuus jo työnsä puolesta informoida näistä mahdollisuuksista.

Tukinainen ry saa vuosittain reilut kymmenen tuhatta yhteydenottoa seksuaalisen väkivallan uhreilta.