Afrikan unioni pohtii kituvaa maataloutta

Afrikan unionin keskiviikkona alkaneen huippukokouksen aiheena on maatalous. Sirteen, Libyaan, kokoontuneiden Afrikan maiden johtajia vaaditaan pitämään kiinni aiemmista lupauksistaan auttaa maanosan viljelijöitä. Maanviljelyn näkymät Afrikassa ovat huonot ilmastomuutoksen ja rahoitusongelmien vuoksi.

Ulkomaat
Maanviljelijät istuttavat riisintaimia
Maanviljelijät istuttavat riisintaimia Pohjois-Egyptissä Niilin suiston alueella kesäkuussa 2008.Khaled El-Fiqi / EPA

Kuusi vuotta sitten Maputossa Mosambikissa pidetyssä kokouksessa Afrikan maiden johtajat lupasivat rahoittaa maataloutta kymmenen prosentin osuudella kansallisista budjeteista. Lupauksista ei ole pidetty kiinni. Brittiläisen avustusjärjestön Oxfamin mukaan Afrikan unionin 53 jäsenmaasta vain seitsemän on täyttänyt tavoitteen.

Keskiviikkona Libyassa alkavaneessa kokouksessa halutaankin nyt toimintaa suurten lupausten sijasta.

- Afrikka tarvitsee sitovia päivämääriä tavoitteen saavuttamiseksi, Lamine Ndiaye Oxfamista vaatii.

Maatalous talouden tukipilari

YK:n tilastojen mukaan maatalouden osuus Afrikan bruttokansantuotteesta on noin 17 prosenttia. Ala kuitenkin työllistää lähes 60 prosenttia afrikkalaisista. Maatalouden tukalaa asemaa kuvastaa se, että väestönkasvusta huolimatta maanosan viljantuotanto on lisääntynyt 30 vuodessa vain 0,14 prosenttia.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kasvua on ollut vain 0,07 prosenttia. Sen sijaan viljan tuonti Afrikkaan on lisääntynyt 30 vuodessa 136 prosenttia.

Tutkijat arvelevat maatalouden ongelmien lisääntyvän ilmastomuutoksen vuoksi jatkossakin etenkin Saharan eteläpuolisilla alueilla. Ilmaston lämpenemisen vuoksi afrikkalaisten ruokapöydän tärkeimpien tuotteiden, kuten maissin, hirssin ja durran viljely voi monin paikoin jopa loppua vuoteen 2050 mennessä.

Kaupan esteitä poistettava

Maatalouden aseman parantamiseksi Afrikassa vaaditaan tuen lisäämisen ohella myös kaupan esteiden poistamista. Tällä hetkellä Afrikan maat myyvät maataloustuotteitaan enemmän maanosan ulkopuolelle kuin alueen sisällä. Köyhät valtiot käyttävät vähäisiä varojaan mm. viljan ostamiseen Afrikan ulkopuolelta sen sijaan, että kehittäisivät omaa maatalouttaan.

Yksityiset ja ulkomaiset sijoitukset Afrikan maatalouteen ovat viime vuosina lisääntyneet. Usein kuitenkin tarkoituksena on ollut hankkia maata vientituotteiden viljelyä varten, vaikka joka kolmas afrikkalainen kärsii elintarvikkeiden puutteesta.

Ongelmaa pahentavat edelleen maailmanlaajuiset talousvaikeudet. Ruokaa kyllä on riittävästi, mutta miljoonilla afrikkalaisilla ei ole varaa sen ostamiseen. Siksi mm. Oxfam vaatii, että Afrikan maiden johtajien olisi tuettava pienviljelyä, jotta maanosan riippuvuus globaalista elintarvikekaupasta voitaisiin katkaista.

Lähteet: AFP