Vastaanottokeskusten valvontaa ei muuteta välikohtauksien takia

Pakolaisten vastaanottokeskusten turvallisuusjärjestelyissä ei ole sisäministeriön mukaan tarvetta laajoille uudistuksille. Vastaanottokeskuksissa sattui kesäkuun aikana laajaa huomiota saaneita välikohtauksia, mutta ministeriön mukaan kyse on yksittäistapauksista.

Kotimaa
Räjähdyksen jälkiä siivotaan.
Suomusjärven vastaanottokeskuksessa räjähti kesäkuussa. Räjähdyksen rikkomien ikkunoiden sirpaleita siivottiin seuraavana päivänä.YLE / Johanna Laine

Muun muassa pari viikkoa sitten Suomusjärvellä tehtiin räjähdeisku vastaanottokeskukseen. Pudasjärvellä puolestaan turvapaikanhakijat kahinoivat viime kuussa keskenään parikin kertaa. Toissailtana Kemissä turvapaikanhakijat joutuivat paikallisten vihan kohteeksi.

- Viime aikoina on ollut hyvin valitettavia ja ikäviä tapahtumia, joiden suhteen on syytä jokaisessa vastaanottokeskuksessa kiinnittää huomiota sekä sisäiseen turvallisuuteen että hyvään viranomaisyhteistyöhön ja toimintavalmiuksiin, sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sanoo.

Jatkossa sisäministeriö aikoo tiivistää keskusten turvallisuustilanteen seurantaa ja reagoida tarpeen mukaan. Mistään rasistisen rikollisuuden noususta ei ministeriön näkemyksen mukaan kuitenkaan ole kyse, vaan yksittäistapauksista.

Suomen 21:ssa vastaanottokeskuksessa asuu nyt ennätysmäärä ihmisiä, yhteensä niissä on noin 4 000 asukasta. Vaikka kahnauksia syntyy, on turvallisuustilanne sisäministeriön mukaan turvapaikanhakijoiden määrään nähden hyvä.

Lähteet: YLE Uutiset / Heta-Leena Sierilä ja Tuukka Lukinmaa