14-vuotias tyttö pelastui jemeniläiskoneen syöksystä

Komorien saariryhmän edustalla on jatkettu eloonjääneiden etsintää mereen syöksyneen jemeniläiskoneen jäljiltä, mutta alueelta on löydetty vain neljä vainajaa. 152:n ihmisen arvellaan kuolleen turmassa. Merestä löydettiin heti turman jälkeen hengissä yksi matkustaja, 14-vuotias tyttö. Hänen kuntoaan kuvaillaan aika hyväksi.

Ulkomaat
Surevia omaisia
Turmakoneessa mukana olleiden matkustajien surevia omaisia kokoontui Marseillen lentokentälle, mistä suuri osa matkustajista oli lentänyt Sanaahan jatkaakseen edelleen Komoreille.FT3

Pelastajat löysivät tytön merestä ruumiiden ja hylyn osien joukosta. Hänet vietiin Komoreille sairaalaan, missä hänen kunnostaan on todettu, että "se ei ole huolestuttava". Tyttö ehti virua vedessä yli kymmenen tuntia ennen kuin hänet pelastettiin.

Koneessa oli 142 matkustajaa ja 11 miehistön jäsentä.

Onnettomuuteen joutunut Airbus 310 -kone kuului Jemenin valtiolliselle lentoyhtiölle Yemenialle. Se oli matkalla Jemenin pääkaupungista Sanaasta Komorien pääkaupunkiin Moroniin.

Matkustajista 54 oli Ranskasta palaavia komorilaisia, 26 ranskalaista sekä yksi palestiinalainen ja kanadalainen. Henkilökunnassa kerrotaan olleen kaksi marokkolaista, kaksi etiopialaista ja yksi filippiiniläinen lentoemäntä.

Toinen laskeutumisyritys myrskyisässä säässä

Lentoyhtiön edustajan mukaan onnettomuus tapahtui vain hetkeä ennen kuin koneen oli määrä tehdä toinen laskeutumisyritys. Ensimmäisen yrityksen lentäjä keskeytti, mahdollisesti huonon sään vuoksi. Säätilaa alueella on kuvattu myrskyisäksi ja merenkäyntiä kovaksi. Onnettomuuden varsinaista syytä ei tiedetä.

Useita siviili- ja sotilasaluksia on lähetetty pelastustöihin. Etsinnöissä on mukana myös ranskalaisia sotilaslentokoneita sekä ranskalaislaiva.

Ranska: Koneessa useita vikoja

Ranskan viranomaiset kertovat tarkastajien löytäneen mereen syöksyneestä jemeniläiskoneesta lukuisia vikoja vuonna 2007. Siviili-ilmailuviranomaiset tarkastivat koneen Ranskassa vuonna 2007, jolloin siihen kiinnitettiin puutteiden vuoksi erityistä huomiota. Tarkastuksen jälkeen kone ei ole Ranskan alueella lentänyt, viranomaiset sanovat.

Yemenian varatoimitusjohtajan Ali Sumairin mukaan kone lähti matkaan ilman mitään teknisiä ongelmia.

Yemenia-lentoyhtiö ei ole EU:n ylläpitämällä lentoyhtiöiden mustalla listalla, mutta yhtiö on erityistarkkailussa ja kutsuttu EU:n turvallisuuskomitean kuultavaksi, kertoo Ranskan liikenneministeri Dominique Bussereau.

Yemenia-yhtiön koneet ovat olleet tunnettuja erityisesti epäsiisteistä matkustamotiloistaan. Matkustajat ovat epäilleet, että koneiden huollossakin on ollut puutteita.

Turmakone 19 vuotta vanha Airbus

Turmakone on valmistettu vuonna 1990. Yemenialla se on ollut vuodesta 1999.

Jemenin liikenneministeri sanoo, että koneelle on tehty täydellinen tarkastus tämän vuoden toukokuussa. Ministerin mukaan tarkastus tehtiin Airbus-yhtiön valvonnassa.

Tiistain lentoturma oli jo toinen Airbus-konetta kohdannut onnettomuus tässä kuussa. Kesäkuun alussa Rio de Janeirosta Pariisiin matkalla ollut Airbus 330 -lentokone syöksyi mereen Atlantilla. Kaikki 228 koneessa ollutta sai surmansa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, DPA