1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. psykiatria

Psykiatriset polikliniikat kiinni kesällä - omaiset pelkäävät katastrofia

Psykiatristen hoitopalvelujen saatavuus heikkenee kesällä merkittävästi. Ongelmia saattaa syntyä muun muassa hoidon jatkuvuudessa.

Kuva: YLE / Olli-Pekka Salli

Satakunnan sairaanhoitopiiri sulkee merkittävän osan psykiatrisista poliklinikoista kesällä. Mielenterveyspotilaiden omaiset eivät koe tilanteen olevan ainakaan eduksi potilaiden tervehtymisessä. Poliklinikoilla vakuutetaan että kiireellisiin tapauksiin apua saa, mutta näin tilannetta kuvasi erään potilaan omainen.

- Kuukausi ilman mitään keskusteluapua tai lääkärissä käyntiä tuntuu aika pitkältä, varsinkin niistä kuntoutujista jotka asuvat yksin. Heidän tarpeensa on sellainen että siihen pitäis aika nopeasti puuttua. Tämmöset jonottamiset ja pitkät ajat eivät ole hyvä mielenterveyskuntoutujan kannalta.

Porin psykiatrinen poliklinikka sulkee ovensa huomenna ja aukeaa jälleen elokuun alussa. Kankaanpään psykiatrinen poliklinikka on suljettuna lähes koko heinäkuun ja Rauman lasten ja nuorten poliknikka osan heinäkuuta.

Osastot suljetaan, koska kesälle ei ole tarpeeksi pätevää henkilökuntaa sijaisten pätevyysvaatimusten kasvettua. Psykiatrisen toimialuejohtajan Sakari Lankisen mukaan sulkemisista ei koidu suuria ongelmia, sillä kesä on hiljaista aikaa psykiatrisilla polikinikoilla. Omaiset pelkäävät että yksi ongelmapaikka on hoidon jatkuvuus.

- Silloin jos siellä on aina eri ihminen, se ei edistä heidän paranemistaan vaan tuttu turvallinen lääkäri taikka hoitaja on ehdottomasti paras. Kyllä tämä sairaus on semmonen jonka kohdalla pitäisi olla enemmän ymmärrystä yleisesti yhteiskunnassa. Mielenterveyskuntoutujat ovat jääneet vähän jalkoihin ja varsinkin viimeisen laman jälkeen tätä avohoitoa ei ole kunnolla järjestetty.