1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinkiin lisää pyöräkaistoja

Helsingin Runeberginkadulla on tehty pyöräilijöille omat kaistat. Malminrinteen ja Arkadiankadun väliselle osuudelle tehdyillä pyöräkaistoilla halutaan erottaa pyöräliikenne jalankulkuliikenteestä.

Pyörätiet ja -kaistat
YLE/ Jenny Matikainen

Runeberginkadun pyöräkaistat eivät ole mitenkään uusi asia, vaikka ovatkin herättäneet runsaasti huomiota. Jo aiemmin pyöräkaistoja on tehty muun muassa Konalaan, Jakomäkeen ja Kruununhakaan.

Itse asiassa pyöräkaista on hyvinkin vanha ajatus Helsingin liikennesuunnittelussa, sanoo pyöräliikennesuunnittelija Marek Salermo Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta:

-Ensimmäiset pyöräkaistat ja yksisuuntaiset pyörätiethän suunniteltiin jo 1930-luvulla tähän kaupunkiin, mutta ne jäivät suunnittelun tasolle ja myöhemmin sitten ruvettiinkin rakentamaan varsin toisenlaista pyöräily-ympäristöä.

Pyöräilijät laitettiin samalle tasolle jalankulkijoiden kanssa, ruvettiin tekemään kevyenliikenteenväyliä ja kaksisuuntaisia pyöräteitä.

Nyt halutaan palata takaisin 1930-luvun ajatusmalliin.

Helsingin polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Petri Sipilän mukaan peruskaupunkikadulla ei välttämättä tarvita pyöräkaistoja tai pyöräteitä, jos nopeusrajoitus on 30 km/h, mutta isoilla pääväylillä niin kuin Runeberginkadulla pyöräkaistat ovat tarpeen.

Helsingissä pyöräilee kesäaikaan arviolta noin kolme neljäsosaa asukkaista ainakin kerran viikossa.

Kaupungin liikennesuunnittelun mukaan jatkossa kaupunkiin pyritään rakentamaan lisää sekä pyöräkaistoja että pyöräteitä.

Kaupunkisuunnitteluviraston pyöräliikennesuunnittelijan Marek Salermon mukaan muun muassa Mechelininkadulle ja Nordenskiöldinkadulle suunnitellaan pyöräkaistaa.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi