Uudet energiamääräykset tekevät perinteisestä hirsirakentamisesta kallista

Hirsirakentaminen kamppailee ensi vuoden alusta voimaan astuvien energiatehokkuusmääräysten kanssa. Esimerkiksi perinteinen ilman lisäeristeitä rakennettava hirsirakenne on muutoksen jälkeen huomattavan kallis toteuttaa.

puutaloteollisuus
Olli Koski/YLE

Uusien rakennusten energiatehokkuutta tiukennetaan noin 30 prosenttia ensi vuoden alusta lähtien. Tästä huolimatta Luoman tehtailla Vähässäkyrössä testataan uutta sahauslinjastoa.

1,2 miljoonan euron investoinneilla yritys pyrkiin turvaamaan yhä suurempien hirsien valmistamisen. Ja suuria hirsiä tarvitaan, jos perinteistä ilman lisäeritystä toteutettavaa hirsirakentamista aiotaan yllä pitää uusien määräysten tultua voimaan.

- Tätä 202 millistä hirttä, joka on nyt lämpöarvoltaa 0,55, pitäisi kasvattaa reilut 10 senttiä. Ongelmaksi tulee se, että hinta on kohtuuton, sanoo Luoman Oy:n toimitusjohtaja Pekka Luoma

Ensi vuoden alusta voimaan tulevat uusien rakennusten energiatehokkuusmääräykset vetävät hirsialan yrittäjien suupieliä alaspäin.

- Kyllähän se tietysti koskee kun muutenkin eletään talouden taantumassa ja rakentamisen volyymi on rankasti pudonnut. Tämä lisäkustanus tulee kuluttajien maksettavaksi ja edelleen ahdinko lisääntyy, arvelee puolestaan Hirsiteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Esko Teerikorpi.

Tiukennusten myötä myös määräysten ohittaminen voi houkuttaa varsinkin alan pienempiä yrittäjiä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa