Poliisi ottanut kiinni turvapaikanhakijoiden pahoinpitelystä epäillyt

Poliisi on ottanut keskiviikoiltapäivänä kiinni kaksi miestä epäiltynä Kemissä tapahtuneiden turvapaikanhakijoiden pahoinpitelyistä. Tapahtumien kulku ei toistaiseksi ole täysin selvillä, eikä motiiveista ole varmuutta, kertoo tutkinnanjohtaja Hannu Turunen.

Kotimaa
Vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Pirkko Rytkösen mukaan Kemissä ei ole järjestäytynyttä rasismia.

Poliisin mukaan tapahtumat olivat alkaneet, kun kolme suomalaista miestä oli tullut juttelemaan maanantai-iltana kahdeksan aikaan uimassa olleelle afgaaninuorukaiselle Takajärven uimarannalla. Vielä tuntemattomasta syystä yksi miehistä oli työntänyt afgaanipojan veteen. Tapauksesta ei aiheutunut urhrille vammoja.

Miehistä kaksi oli jatkanut rannalta Takajärvellä sijaitsevaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen. Siellä teräaseella ja puukepillä varustautuneet miehet olivat tunkeutuneet yhteen soluasuntoon. Asunnon ovet olivat olleet auki.

Toinen miehistä oli uhkaillut ja läimäissyt avokämmenellä 21-vuotiasta iranilaista turvapaikanhakijaa kasvoihin. Miehet lähtivät pakosalle, kun yksi soluasunnon asukeista soitti hätänumeroon. Tapauksista on tehty rikosilmoitukset.

Poliisi ei ole vielä perillä tekojen motiiveista. Miesten kuulustelu aloitettiin välittömästi keskiviikkona, poliisista kerrotaan.

Ei järjestäytynyttä rasismia

Kemin vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Pirkko Rytkösen mukaan Kemissä ei kuitenkaan ole havaittavissa järjestäytynyttä rasismia, ja vastaanottokeskuksessa on viime aikoina ollut rauhallista.

- Useamman viime kuukauden aikana meillä on ollut hyvinkin rauhallista. Teemme paljon töitä sen eteen, että näin ei kävisi. Ihmiset hermostuvat siihen, että kolmen kuukauden maassaolon jälkeen heillä on oikeus tehdä töitä, mutta töitä ei ole laman vuoksi tarjolla. Siksi me järjestämme muun muassa työtoimintaa, opetamme suomen kieltä ja meillä on naisten kerho. Pyrimme kaikin keinoin vaikuttamaan siihen, että ihmisillä olisi mielekästä tekemistä, jolloin ongelmakäyttäytyminen olisi mahdollisimman vähäistä, Rytkönen sanoo

Rytkönen uskoo, että tilannetta voidaan parantaa useilla keinoilla.

- Ensinnäkin se, että paikalliset ihmiset Takajärven alueella tulevat tutuksi turvapaikanhakijoiden kanssa ja oppivat elämään rinta rinnan. Toiseksi se, että meillä on riittävä resurssi järjestää asiakkaille toimintaa siksi ajaksi, kun he odottavat prosessiaan, hän listaa.

Lähteet: YLE Perämeri