Spice Girls raivasi tilaa tyttökulttuurille

Brittiläinen Spice Girls aiheutti maailmanlaajuisen hysterian 90-luvulla. Tuoreen Spice Girlsien faneista tehdyn tutkimuksen mukaan Spice Girls raivasi tilaa tämän päivän tyttökulttuureille, kuten "pissismille". Tyttökulttuurit joutuvat usein väheksytyiksi.

viihde
Spice Girls -yhtye esiintymässä
Spice Girls -yhtye esiintymässä Telefonica Arena -hallissa Madridissa joulukuussa 2007.Victor Lerena / EPA

Viisihenkinen Spice Girls sekoitti monen nuoren tytön päät 90-luvun lopulla. Tutkija Helena Saarikosken tuore kirja Nuoren naisellisuuden koreografioita käsittelee tyttöfaniutta Spice Girls -ilmiön kautta. Spice Girls oli ensimmäinen maailmanlaajuisen hysterian aiheuttanut tyttöbändi. Yhtyeen tavaramerkki oli Girl Power eli tyttövoima.

- 1990-luvun loppu oli sopiva hetki tällaisen tyttöenergian lyödä läpi. Tyttöilmiöitä oli ollut jo 80- ja 90-luvuilla, kuvailee Saarikoski.

Jo bändin kulta-aikoina kuitenkin kiisteltiin, onko kaupallinen ja tyttöyttä kärjistävä Spice Girls feminismin irvikuva. Saarikosken mielestä kaupallisuus ei välttämättä ole este feminismille. Spice Girlsissä oli myös aidosti feministisiä piirteitä.

- Kaupallisuushan aiheuttaa paljon huolta ja moralismia. Tutkimukseni perusteella, en näe sitä kuitenkaan pahana asiana. Lapset ottavat ilmiöistä mitä he haluavat ja tekevät siitä mitä itse haluavat tehdä. Ylpeys omasta sukupuolesta ja fanius omissa ryhmissä, rakensi tyttöjen välistä ystävyyttä. Se on selvästi feministinen tai naisten voimaa ajava asia, pohtii Saarikoski.

Spice Girls aktivoi ja kasvatti itseluottamusta

Tyttöfaniutta mielletään usein rasittavaksi ja tyttöihin vetoavia bändejä pidetään epäuskottavina. Myös alakulttuureja on pidetty perinteisesti poikien juttuna. Spice Girls raivasi tilaa 2000-luvun tyttökulttuureille.

- Spice Girls -ilmiössä oli nähtävissä kaikki esiasteet tyttökultturien kukoistukseen, joka nyt on nähtävissä. Sen jälkeen ovat tulleet esimerkiksi mangat ja animet. Myös pissismi on yksi tyttöjen alakulttuuri. Pissismi on myös hyvä esimerkki siitä, miten tyttöjen oma kulttuuri on yleisesti halveksittua, ja miten se itse tekee halveksunnasta ironisen spektaakkelin, sanoo Saarikoski.

Spice Girls aktivoi tytöt perustamaan omia tanssi- ja lauluryhmiä.

- Vähän joka toinen tyttö jolta kysyy, on ollut mukana tällaisessa tanssiryhmässä. Niitä esiteltiin koulujen juhlissa ja nuorisotaloilla. Se on jo ihan oman bändin perustamiseen verrattava harrastus.

Vaikka Spice Girlsin ajoista on jo aikaa, muokkasi yhtye 90-luvun tyttöjä.

- Yksi mitä nämä tytöt on kertoneet on, että Spice Girls -fanius kasvatti itseluottamusta, omanarvontuntoa ja sitä, että asioita voi tehdä itse, toteaa Saarikoski.

Spice Girls synnytti oman keräilykulttuurin

Spice Girls on myös popin historian suurin varhaisnuorten ilmiö. Koska suurin osa Spice Girls -faneista oli ala-asteikäisiä, kuului leikkiminen faniuteen. Tytöt pukeutuivat Spice Girlseiksi, leikkivät yhtyeen konsertteja ja elokuvaa. Spice Girls -faniuteen kuului myös yhtyeen kuvien ja tuotteiden keräily.

Maija Tverin, Anni Kekki ja Niina Mönkkinen olivat kovia Spice Girls -faneja 90-luvulla. Vaikka Spice Girlsin fanitus iän myötä jäi, on ajasta jäänyt iloisia muistoja.

- Nyt tuo aika näyttää suloiselta. Oli niin pieni ja niin kova fani. Se tuntui niin ihanalta, Kekki kuvailee.

- Kevätjuhla ei ollut mitään ilman Spice Girls -esitystä, naurahtaa Tverin.

Spice Girlsien ympärille syntyi oma keräilykulttuuri. Viikkorahat käytettiin spaissareiden purukumiin, vaatteisiin, kuviin ja lehtiin. Syytökset antifeministisyydestä eivät uppoa entisiin faneihinkaan.

- En minä sen ikäisenä miettinyt sitä tarkemmin. Se oli vain sellainen tyttöjen juttu, sanoo Tverin.

- Se oli vain siistiä, että oli noin kuuluisa tyttöbändi, jatkaa Niina Mökkönen.

Tärkeintä Spice Girls -ilmiössä sekä fanien että tutkijan mukaan oli yhteisöllisyys.

Lähteet: YLE Uutiset / Aishi Zidan