Simolaiset varustautuvat punkkeja vastaan

Simolaiset ovat hankkineet aktiivisesti punkkirokotteita sen jälkeen, kun Maksniemessä ilmeni keskiviikkona kaksi uutta puutiaisaivokuumetapausta. Tiedusteluita on tullut runsaasti, mutta ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen pääosin rauhallisesti.

Kotimaa
Terveydenhoitaja Arja Miettunen ja asiakas Merja RytkönenYLE / Karoliina Kemppainen

Terveysviranomaiset kehottavat Maksniemen asukkaita ja mökkiläisiä hankkimaan rokotteen mahdollisimman pian. Punkkien levittämä TBE-virus aiheuttaa osalla tartunnan saaneista aivokuumeen, joka voi pahimmillaan johtaa pysyviin neurologisiin vaurioihin. Tautiin ei ole parantavaa lääkettä, vaan ainoa suoja on rokote.

Simon Maksniemessä on tänä ja viime kesänä ilmennyt yhteensä neljä puutiaisaivokuumetapausta. Määrä on saanut viranomaiset valppaiksi, sillä aiemmin Simosta ei ole tavattu TBE-virusta, ja koko maassa sairastuneita on vuosittain 20-30.

Maksniemessä asuva Jouko Huttu päätti hankkia rokotuksen samantien, mutta aiemmin siihen ei ole ollut syytä. Huttu kertoo tähän asti ajatelleensa, että pistäväthän punkit kuitenkin, mutta nyt aivokuumeen vaara herätti.

Simon terveyskeskuksessa on riittänyt kiirettä uusien tautitapauksien tultua julki. Reseptien ja rokotusten lisäksi ihmiset kaipaavat tietoa.

- Reseptien kanssa on ollut tosi kiirettä ja puhelin on soinut ihan kiitettävästi. Ihmiset kyselevät kovasti ja tuntuvat tietävän, että aivokuume on vakava tauti, kertoo sairaanhoitaja Eila Silvennoinen.

Punkkirokotusta varten pyydetään ensin puhelimitse terveyskeskuksesta resepti, jonka saa parin päivän sisällä, jopa saman päivän aikana. Asiakas hankkii rokotteen itse, ja se pistetään terveyskeskuksen aamuvastaanotolla ilman ajanvarausta.

Tehosteet otetaan ensin kahden viikon, sitten vuoden kuluttua. Punkkirokotteita on hankittu tasaiseen tahtiin aiemminkin, mutta nyt rokotuksen hankkiminen on viranomaisten mukaan välttämätöntä.

Lähteet: YLE Perämeri