Kyypelko on turha

Kyyt ja ihmiset viihtyvät samoilla paikoilla: lämpimillä, aurinkoisilla paikoilla ja lähellä vettä. Mielenkiintoista on, että molemmat pelkäävät toisiaan, mutta vain kyy puree. Tosin sekin vain uhattuna.

Kuva: YLE / Pentti Palmu

Kyy puree harvoin

Kyykäärmeitä tutkineen Martti Niskasen mielestä kyykäärmepelko on ehdottoman turha. Kyynpuremat ovat harvinaisempia kuin usein ajatellaan. Kyy puree vain kokiessaan henkensä uhatuksi.

Keski-Suomen Keskussairaalaan tulee vuosittain 10-20 potilasta kyynpureman vuoksi. Useimmiten kyynpurema on lievä. Koko maassa hengenvaarallisia puremia, joista ihminen saa vakavan allergisen reaktion, sattuu korkeintaan yksi tai kaksi tapausta vuodessa.

- Jos kyy puree lasta, hänet on vietävä heti päivystykseen. Aikuinen puolestaan voi jäädä kotiin seuraamaan tilanteen kehitystä, jos oireet ovat lievät tai purema on kokonaan oireeton. Aikuisenkin on hyvä käydä päivystyksessä, jos käärmeenpuremasta tulee oireita, sanoo sisätautilääkäri Mikko Lintu.

Kyykanta pienenemässä

Kyykäärmekanta on todennäköisesti pienenemässä. Lajin kannan uskotaan taantuneen siinä missä muidenkin matelijoiden ja sammakkolajien kannat.

Martti Niskanen uskoo, että kyykanta on taantunut, koska ihmiset haluavat päästä kyistä eroon. Lisäksi liikenne ja rakentaminen heikentävät kantaa. Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa kyykäärmettä ei ole rauhoitettu.