Pekkarinen: Britannian huoli ei hidasta Olkiluodon valmistumista

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan Britannian huoli ei vaikuta Olkiluodon uuden ydinvoimalan rakentamiseen, vaikka reaktorityyppi onkin sama. Britannian ydinturvallisuusviranomaiset kertoivat keskiviikkona Times-lehdessä olevansa huolissaan niin kutsuttujen EPR-reaktoreiden turvallisuudesta.

talous
OL3:n rakennustöitä sisätiloissa.
YLE

Britannian ydinturvallisuusviranomaisten huoli ydinvoimatuotannon käyttämän EPR-reaktorin turvallisuuspuutteista ei vaikuta Olkiluoto 3:n rakentamiseen.

Maan viranomaisten mukaan Olkiluotoonkin rakenteilla olevan reaktorityypin hallintajärjestelmät ovat nykyisellään suunniteltu siten, ettei reaktorin turvallista toimintaa voida taata.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) uskoo, ettei Britannian huoli tule hidastamaan Olkiluodon valmistumista.

- Vaikka Olkiluotoon rakennettava reaktorityyppi on sama, sen suojausautomaatiojärjestelmät ovat erilaiset. Ne on suunniteltu Suomen tiukkojen vaatimusten mukaisesti, Pekkarinen sanoo.

Britannian nyt esittämä huoli on ollut jo pitkään Säteilyturvakeskuksen tiedossa ja siihen on reagoitu aiemmin. Johtaja Lasse Reiman sanoo, että he ovat tehneet lähteistä yhteistyötä Britannian viranomaisten kanssa.

- Suojausjärjestelmien automaatioarkkitehtuurit ovat hyvin samanlaisia, mutta varasuojausautomaatiojärjestelmissä on merkittäviä eroja. Olkiluotoon rakennettava varajärjestelmä antaa meille sellaista lisävarmistusta, jota ei esimerkiksi ole Ranskan Flamanvillessa, Reiman sanoo.

Olkiluoto 3:n pitäisi valmistua vuonna 2012. Pekkarisen mukaan valmistumista ovat tähän asti viivästyttäneet pääasiassa rakennustekniset, eivät turvallisuuteen liittyvät ongelmat.

Britannian ydinturvallisuuviranomaiset esittivät huolensa rakentajayhtiö Arevalle ja energiayhtiö EDF:lle lähettämässään kirjeessä, josta Times uutisoi keskiviikkona.

Lähteet: YLE Uutiset