Thors: isovanhempien oleskelulupiin ei olla puuttumassa

Ulkomaalaislain mukaan isovanhempi ei kuulu ydinperheeseen. Isovanhempi saa oleskeluluvan Suomeen käytännössä vain, jos hän on "täysin riippuvainen" suomalaisista omaisistaan. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan tiukkoja käytäntöjä ei olla lieventämässä, vaan maahanmuuttoasioissa keskitytään kotouttamiseen.

Kotimaa

Suomalaisia on viime päivinä kuohuttanut egyptiläisen Eveline Fadayelin tapaus. Isoäiti Fadayel halutaan lähettää takaisin Egyptiin, sillä viranomaisten mielestä hän ei ole täysin riippuvainen suomalaisista omaisistaan, eikä oleskelulupaa tipu. Isovanhemmat ovat ulkomaalaislaissa luokkaa "muu omainen".

Maahamuuttoministeri Astrid Thors myöntää, että käytännöt ovat tiukat.

- Muiden kuin ydinperheeseen kuuluvien osalta raja on vedetty korkealle, niin lainsäädännössä kuin sen tulkinnassakin, Thors myöntää.

Muutoksiin tarvittaisiin poliittista tahtoa

Oleskeluluvat ratkaisee Maahanmuuttovirasto, joka soveltaa ulkomaalaislakia. Soveltamisohje on paljon paksumpi paperi kuin itse laki, joten jonkin verran pelivaraa näyttäisi olevan. Astrid Thorsin mukaan ainakin jotain voitaisiin tehdä ilman lakimuutoksiakin, jos poliittista tahtoa olisi.

- Riippuu siitä mitä haluamme. Jos haluamme mahdollisuuden tuoda sairaat vanhemmat maahan, voi olla että käytännön muuttaminen riittäisi. Jos terveet vanhemmat halutaan tänne helpommin, sitten pitää kyllä muuttaa lakia.

Poliittista tahtoa voi olla hankala löytää. Päättäjiä ei välttämättä innosta ajatus uusista hakijoista, jotka tulisivat Suomeen suoraan vanhustenhoidon piiriin.

Helpommin lastenhoitajaksi

Astrid Thorsin mukaan perheenyhdistämiskäytännöissä voisi olla pientä muokkaamisen varaa, jos Suomen vetovoimasta halutaan pitää huolta.

- Esimerkiksi Kanadaan saa isovanhemmat helpommin kuin Suomeen. Meillä pääsee perheeseen helpommin au pairina kuin isovanhempana, Thors kertoo esimerkin.

Tällä hetkellä mummoasialle ei ainakaan olla tekemässä mitään. Thorsin mukaan suuri kotouttamislain uudistus on tärkeysjärjestyksessä ykkönen, ja se vie resurssit.

Thorsin kahden rintaman sota

Esimerkiksi sekä evankelis-luterilainen että ortodoksinen kirkko ovat ilmoittaneet, että egyptiläisen Fadayelin tapaus ei käy niiden oikeustajuun. Maahanmuuttoministeri Thorsille kritiikki tiukasta oleskelulupakäytännöstä on suorastaan vaihtelua.

- Minuun kohdistuu tällä hetkellä ihan toisenlaistakin painetta. Väitetään, että Suomen perheenyhdistämispolitiikka olisi aivan liian löperoä. Ei se kyllä Ruotsista ja Norjasta poikkea, mutta tällaistähän on väitetty pitkin kevättä, Thors sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi