Nuoret ottavat kantaa mielenterveysongelmiin kesäteatterin keinoin

Myllykolun kesäteatterissa Hämeenkyrössä nähdään tänä kesänä Jussi Kylätaskun traaginen klassikonäytelmä Runar ja Kyllikki. Esityksen takaa löytyy parikymppisistä teatterintekijöistä koostuva uusi ryhmä, Teatteri Arvottomat, joka haluaa ensimmäisen produktionsa myötä ottaa kantaa nuorten mielenterveysongelmiin.

teatteritaide
Teatteri Arvottomien Katri Järvelä ja Antti Väre esittävät nimiosia näytelmässä Runar ja Kyllikki.
Teatteri Arvottomien Katri Järvelä ja Antti Väre esittävät nimiosia näytelmässä Runar ja Kyllikki.YLE Tampere

Runar ja Kyllikki ei ole perinteinen kesäteatterinäytelmä. Kyllikki Saaren ratkaisemattoman murhan innoittamana kirjoitettu teksti ei tarjoa totuttua iloittelua tai puskafarssia. Ohjaaja Antti Kilpijärvi toivoo kuitenkin, että kesäteatteriyleisö olisi valmis näkemään toisenkinlaista teatteria, jos ei muun niin nuorten tärkeän sanoman vuoksi.

Teatteri Arvottomilla on nimittäin ensimmäisen produktionsa myötä missio: tukea Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uutta nuorten mielenterveyshanketta.

- Me haluamme ottaa näytelmän teemojen kautta kantaa nuorten henkiseen pahoinvointiin, jonka ikäviä huippukohtia ovat viime vuosina olleet muun muassa Jokelan ja Kauhajoen tapaukset. Meidän vaikuttamismahdollisuutemme loppuvat kuitenkin aplodien jälkeen, ja silloin alkaa Suomen sairaanhoitopiirien vastuu. Me tarjoamme tulevalle mielenterveyshankkeelle julkisuutta, ja haluamme näin olla paitsi ottamassa kantaa, myös osana ratkaisua, kertoo ohjaaja Antti Kilpijärvi.

Traaginen tarina on haaste nuorille näyttelijöille

Runarin ja Kyllikin nimiosissa nähdään hämeenkyröläinen Antti Väre ja vesilahtelainen Katri Järvelä. Nuoret näyttelijät myöntävät traagisten roolien olevan suuri haaste.

-Kyllikin rooli on haastava, koska Kyllikki on näytelmän henkilöistä ainoa, joka yrittää ymmärtää Runaria, kertoo naispääosassa loistava Katri Järvelä.

Esitys sisältää monia vaikeita kohtauksia, joista osa on myös voimakkaan seksuaalisia. Ohjaaja Antti Kilpijärvi kertoo, ettei vaikeita kohtauksia tehtäessä voi juosta suoraan maaliin, vaan tekemistä täytyy lähestyä välivaiheiden kautta.

-Tässä lähdettiin, niin kuin teatterissa usein, ilon kautta. Hurjakaan teksti ei saa muuttua näyttelijöille pelottavaksi. Harjoituksissa aloitimme lukemalla ja analysoimalla tekstiä, sitten suhtauduimme tragiikkaankin huumorilla, sen jälkeen kävimme kohtausta läpi todella teknisesti ja vasta sitten tekeminen sai lopullisen muotonsa, ohjaaja kertaa.

Runarin roolissa nähdään Antti Väre, joka kertoo ettei näyttelijä voi loputtomiin rakastaa omaa roolihahmoaan. Ymmärtää kuitenkin voi.

-Runar ei loppujen lopuksi ole tässä näytelmässä se paha ihminen. Hänessä vain ruumiillistuu pahaksi teoksi kaikki se iva ja hyljeksintä, mikä häneen on kohdistettu kyläläisten taholta, Antti Väre kertoo.

Runar ja Kyllikki saa ensi-iltansa 3.7.2009.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén