Porin seudun laaja kuittikauppajuttu syyteharkintaan

Suurin osa Porin seudulla paljastuneen suuren kuittikauppajutun esitutkinnasta on valmistunut ja juttu on lähdössä syyteharkintaan Satakunnan syyttäjänvirastoon. Kuittikauppaa epäillään käydyn vuosina 2006 - 2007.

talousrikokset
Betonimylly rakenteilla olevassa kerrostalossa.
YLE / Petri Aaltonen

Juttuun liittyy yhteensä kymmenkunta Porin seudulla kotipaikkaansa pitävää rakennusalan tai teollisuuden alihankinnan yritystä. Poliisi epäilee niistä neljän vastaanottaneen yhteensä noin kahden miljoonan euron arvosta perusteettomia kulutositteita, loppujen epäillään kirjoittaneen kuitit.

Syyteharkinta koskee 14 henkilöä. Heitä epäillään törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja avunannosta kyseisiin rikoksiin. Esitutkinnan aikana oli pidätettynä seitsemän henkilö, heistä neljä oli vangittuna pisimmillään noin kuukauden.

Pimeitä töitä ja veronkiertoa?

Poliisi epäilee, että tekaistuilla kuiteilla saaduilla rahoilla on maksettu pimeää palkkaa ainakin usealle kymmenelle työntekijälle. Pimeä työ on tehty pääosin Varsinais-Suomessa, mutta myös pääkaupunkiseudulla ja Satakunnassa.

Esitutkinnan aikana on tehty useita verotarkastuksia. Niiden ja poliisin aineiston perusteella kuittikauppayritysten epäillään kiertäneen noin 1,7 miljoonan euron verot. Summa muodostuu maksamattomista tuloveroista, ennakonpidätyksistä, sotu-maksuista ja perusteettomista arvonlisäverovähennyksistä.

Lähteet: YLE Satakunta