Katusoittoa rajoitetaan kieltotarroilla Kokkolassa

Kokkolan City-ryhmä haluaa rajoittaa häiritsevää katusoittoa ja kerjäämistä kieltotarroilla. Vähäisellä soittotaidolla varustetut ulkomaalaiset keskittyvät City Kokkolan mukaan kerjäämiseen musisoinnin sijaan.

kerjääminen
Soittamisen kieltävä kyltti Kokkolassa.
Ari Vihanta /YLE

Taustalla on kauppaliikkeiltä ja kaupunkilaisilta tullut palaute. Idean kieltotarroihin sai kokkolalainen Lars Syrjä.

- Soittotaidoltaanhan nämä eivät ole olleet tasokkaita, vaan päällimmäisenä siinä on kerjäys.

- Suotakoon kokkolalaisille ja hyville soittajille tilaisuus luvallisesti soittaa kaupungissa, mutta nämä toiset voitaisiin pistää jonnekin muualle.

Ilmiö koetaan häiritseviksi ja jopa pelottaviksi. Tarkoituksena on, että kaupunkilaiset joita kerjääminen häiritsee, voisivat oma-aloitteisesti osoittaa soittajille kieltotarraa.

- Kaupunkikeskusta kuuluu kaikille, mutta kävelykeskustan käytöstä luvat myöntää City Kokkola. Kaikki taitavat katusoittajat ovat tervetulleita, sanoo City Kokkolan vetäjä Kari Moilanen.

- Nämä epämusikaaliset soittajat ovat herättäneet paljon huolta muun muassa vanhemmassa väestössä soittaessaan ja kerjätessään pankkiautomaattien läheisyydessä tai liikkeiden ulko-ovien vieressä.

Tarroista saadut tulot hyväntekeväisyyteen

Tarroista saadut tulot käytetään Karjalan alueelle suuntautuvaan hyväntekeväisyyteen. Lars Syrjä toimii itse aktiivisesti muun muassa Punaisen Ristin toiminnassa.

- Eivätkö myös Kokkolan kaduilla kerjäävät hanuristit tarvitse apua?

  • En kiellä etteivätkö tarvitse, mutta se tapa jolla he toimivat... Epäilen suuresti, että saavatko he itse pitää kerjäämällä saadut rahat, vaan se on joku muu taho joka on heidät ulkomailta lähettänyt tänne ja kuljettaa täällä eri kohteisiin.

City Kokkola aloittaa nyt tarrojen markkinoinnin yrityksille. Tarroja markkinoidaan myös muille kaupungeille City-ryhmien valtakunnallisessa Elävä kaupunkikeskusta -seminaarissa Kotkassa 26.-27.8.

- Tarkoituksena on Kotkassa pohtia tätä ilmiötä. Se on lisääntymässä Helsingissä, Tampereella ja Turussa ja pikku hiljaa se siirtyy kohti pohjoista. Lakihan ei kiellä soittamista eikä kerjäämistä, joten siihen on vaikea puuttua. Ehkä tämä olisi yksi lääke, sanoo Kari Moilanen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Ari Vihanta