1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Haukila, Valkeakoski

Maalaisidylliä puolustetaan yhteisillä suunnitelmilla

Tampereen teknillisen yliopiston Kylät kehällä -hanke puhaltaa henkeä pirkanmaalaisiin kyliin. Tavoitteena on tehdä kehittämisen ja maankäytön suunnitelmia yhteensä kuudessa kylässä.

Kuva: YLE / Tapio Rissanen

Hankkeessa on mukana kyliä Nokialta, Pirkkalasta, Lempäälästä ja Valkeakoskelta. Jokaisella alueella on oma suunnittelijansa, joka on valittu opintojen loppusuoralla olevista arkkitehtiopiskelijoista. Hankkeen rahoittaa Pirkanmaan TE-keskus.

Yksi mukana olevista alueista on Haukilan alue Valkeakoskella.

Haukilan kylät huokuvat aitoa maalaisidyliä. Alue koostuu useista pienistä kylistä, jotka sijoittuvat Valkeakosken ja Hattulan rajan molemmin puolin. Asukkaita kylissä on noin 200-300.

Koulu uhattuna

Aluetta kuitenkin uhkaa hidas näivettyminen ilman uusia asukkaita. Kylät kehällä -hankkeen avulla alueelta toivotaan löytyvän myytäviä tontteja, jonne voitaisiin houkutella lapsiperheitä.

- Me emme halua tänne mitään suurta ryntäystä, mutta muutama omakotitalo vuodessa olisi sellainen ihanne. Uusien lapsiperheiden avulla voitaisiin sitten osoittaa, että tämä meidän koulumme on tarpeellinen, kun tätä suurinpiirtein vuosittain kuitenkin yritetään lakkauttaa, kertoo Haukilassa Uskilan kylässä asuva Heli Puputti.

Kesän aikana hankkeen kyläsuunnittelijat kiertävät alueilla paikallistietoa keräten, maisemaa havainnoiden ja uusia rakennuspaikkoja etsien. Aikomuksena on säilyttää kylien ominaiset piirteet, mutta tehdä niistä samalla houkuttelevampia.

- Haukilan alue on perinteinen kaunis maalaismaisema. Hieman tietenkin hiljenemään päin oleva, koska täällä ei ole enää maanviljelystä siinä määrin mitä aikaisemmin. Nykyään ihmiset kulkevat täältä vähän kauempana töissä, huomauttaa Kylät kehällä -hankkeen kyläsuunnittelija Teija Mätäsniemi.

Kyläläisiä kuunnellen

Kyläläisten mielipiteitä kuunnellaan ahkerasti. Heidän avullaan etsitään kylistä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi luontokohteita tai historiallisia paikkoja, joita voidaan käyttää hyväksi suunnittelussa.

- Juuri se paikallistieto, mitä asukkailla on omasta kylästään, tuottaa parhaan tuloksen suunnitelmissa. Löydetään sellaisia yksityiskohtia, vaikka reittejä, luontopolkuja tai vastaavia, joita ihmiset käyttäisivät, jos ne olisivat olemassa. Niistä ei tiedä jos vain katsoo ulkopuolisena kartasta, kuvailee hankkeen projektipäällikkö Jukka Aaltonen.

Haukilan kylistä löytyy paljon arvokasta kulttuuriperintöä, jota vaalitaan uudessa suunnitelmassa. Upeat kartanot sekä rautakautiset ja keskiaikaiset uhrikivet ja lapinrauniot ovat paikkoja, joiden arvoa on syytä vaalia.

Suunnitelma valmis syksyllä

Syyskuun alussa valmistuvat kyläsuunnitelmat esitellään asukkaille lokakuussa.

Suunnitelmissa otetaan esimerkiksi kantaa siihen, minkälaisia taloja alueelle tulisi rakentaa. Suunnitelmilla ei ole lainvoimaa, mutta hankkeen vetäjät toivovat kunnan ottavan ne huomioon rakennuslupia ja tonttikaavoituksia hyväksyessään.