Matalaenergiatalo altis homeelle

Matala- ja passiivienergiatalojen paksut eristeet saattavat tuottaa vaikeita kosteus- ja homeongelmia. Talojen paksut seinät ja iso eristemäärä eivät myöskään aina suoraan takaa energiansäästöä.

Esimerkiksi Valkeakosken asuntomessuilla nähdään taloja, joiden eristepaksuus on puoli metriä ja ylikin.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkimusten mukaan suuria eristemääriä tärkeämpää on huolellinen rakentaminen.

Eristemäärät kasvavat, kun uudet energiatehokkuusvaatimukset tulevat voimaan.

Tampereen teknillisessä yliopistossa matalaenergiarakenteita tutkinut tekniikan tohtori Juha Vinha sanoo, että ensi vuonna Suomi menee eristeiden paksuusvaatimuksissa muiden Pohjoismaidenkin ohi.

- Kyllähän me nyt Suomessa siirrymme tällä alueella eturintamaan. Olen joskus leikkisästi sanonut, että me teemme ensi vuoden alussa lämmöneristeiden paksuudessa maailmanennätyksen.

Paksut eristeet haaste rakenteiden kestävyydelle

TTY:n tutkimukset kuitenkin osoittavat, että eristeiden lisäys seinissä, katossa ja alapohjassa voi olla vakava kosteus- ja homeriski.

- Kun rakenteita eristetään lisää, rakenteiden ulko-osat sieltä eristeiden ulkopuolelta viilenevät. Silloin niissä voi helposti olla homeenkasvun kannalta oleellisia ongelmia ja kondenssi-ongelmat kasvat, toteaa Juha Vinha.

Hänen mukaansa myös hutiloiden hoidettu rakennusvaihe ja huono rakennustapa voivat aiheuttaa sen, että rakenne voi vaurioitua herkemmin, ja silloin myös lisäeristäminen alentaa rakenteiden ja rakennusten vikasietoisuutta.

Huonosta rakennustavasta ja homeongelmista on Suomessa runsaasti esimerkkejä viime vuosikymmeniltä. Toisaalta huolellinen rakennustapa voi tuoda tavallisesti eristetyn talon lähelle matalaenergiatalon arvoja.

Seinien, kattojen ja lattioiden paksuneminen on haaste myös talojen rakenteiden kestävyydelle. Talojen ylä- ja alapohjien eristäminen tuottaa ongelmia. Harkko- ja hirsirakentamiseeen joudutaan tekemään uusia ratkaisuja.

- Tietoa tarvitaan lisää. Nyt pitää tutkia asioita ennen kuin mennään eteenpäin. Vuonna 2010 tulevissa määräykissä me mennään sellaiselle tasolle, että meillä selvästi kokemukset ja kunnon tutkimustiedot puuttuvat muutamia koetaloja lukuunottamatta, Juha Vinha sanoo.