1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailuautot

Karavaanarit valloittavat tiet

Kesälomakuukausina teille ilmestyy runsaasti karavaanareita. Hitaampina kulkijoina he ärsyttävät monia tielläliikkujia. Karavaanarit itse toivovat joustavuutta liikenteeseen.

matkailuautot
YLE

Asuntoauto tai -vaunu on nykyajan kameli

Sanalla karavaani on alun perin tarkoitettu kamelijonoa, joka kuljettaa ihmisiä ja tavaroita. Nykyään karavaanilla tarkoitetaan niin kuorma-autoletkaa, kuljetusajoneuvojonoa kuin asuntovaunuakin. Karavaanari puolestaan on henkilö, joka vetää autonsa perässä asuntovaunua tai ajaa asuntoautoa.

Loma alkaa Isosta Miehestä

Veksi Kinnunen on tullut Marran kanssa Ison Miehen karavaanialueelle Karstulaan. Kinnuset aloittavat loman yleensä täältä. Paikalla on käyty jo useita vuosia, useimmiten pari kertaa kesässä. Pitkille matkoille Kinnuset lähtevät harvoin, mutta "lyhysiä tempauksia" tehdään useita.

- Pittää aina reissata, ettei pääse laakerit ruostumaan vaunussa, naurahtaa Veksi Kinnunen.

Liikennekulttuuri muuttunut

Veksi Kinnunen on kulkenut matkailuvaunun kanssa pitkin Suomen teitä jo vuosia. Liikennekulttuuri on vuosien varrella muuttunut.

- Meillä (karavaanareilla) on ollut sellainen systeemi iänkaiken, että pyritään antamaan tietä ja näytetään merkkiä, että pääsee ohitse. Ennen autoilijat kiittivät, kun pääsivät turvallisesti ohitse. Nykyisin he vain vähän jarruvaloja tuikkaavat, että taas olitte tientukkona. Sen verran ovat asenteet muuttuneet.

Hitaasti, mutta turvallisesti

Auntovaunu-auto -yhdistelmällä saa ajaa korkeintaan 80 km/h. Joitakin tielläliikkujia asuntovaunua vetävien hitaus ärsyttää - varsinkin, jos tien nopeusrajoitus on 100 km/h. Veksi Kinnunen ei panisi pahakseen, vaikka yhdistelmällä saisi ajaa kovempaakin parempikuntoisilla teillä. Käytännön syistä olisi myös hyvä, että esimerkiksi mäkisillä teillä vauhtia saisi olla enemmän.

Kesällä tosin on aikaa ajella hitaammin ja karavaanarihan on yleensä lomalla. Kahdeksankymppiä on loppujen lopuksi ihan hyvä vauhti:

- Turvallinen vauhti se on, ei siitä pääse mihinkään, sanoo Kinnunen.

Sujuvuutta ja suvaitsevaisuutta puolin ja toisin

Kinnunen kehottaa karavaanareita huomioimaan muun liikenteen:

- Yritetään olla liikenteessä joustavia ja pyritään antamaan tietä. Jos on paljon jonoa ja liikennettä, niin aina on pysäkkipaikkoja, joihin voi koukata vähän sivuun ja jatkaa muina miehinä sitten matkaa. Se on järjestelykysymys aika pitkälti.

Muille autoilijoille hän toivoo pitkää pinnaa ja joustavuutta liikenteeseen. Kesä on kerran vuodessa ja silloinkin aika lyhyt.

- Toivon, että autoilijat koittasivat kestää meitä näinä vilkkaina aikoina, koska muina aikoina meitä ei hirveästi ole liikenteessä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen

Lue seuraavaksi