Sarah Palin eroaa Alaskan kuvernöörin tehtävästä

Yhdysvaltain republikaanipuolueen entinen varapresidenttiehdokas Sarah Palin on yllättäen ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä Alaskan kuvernöörinä. Hän ei kertonut eronsa syytä. Ilmoitus herätti kuitenkin epäilyjä, että Palin keskittyisi mahdollisesti jo seuraavaan presidenttiehdokaskisaan.

Ulkomaat
Sarah Palin
AP Graphics Bank

Sarah Palin valittiin Alaskan kuvernööriksi vuonna 2006. Hänen kautensa oli määrä päättyä ensi vuoden lopussa.

Palinin lehdistöedustajan David Murrow'n mukaan Palin ei ole ainakaan hänelle sanonut suunnittelevansa poliittisen uransa lopettamista. Eropäätös koskee vain kuvernöörin virkaa, Murrow korostaa.

Palin itse sanoi lehdistötilaisuudessaan, ettei päätöksessä ole kyse vetäytymisestä vaan siirtymisestä uusiin asemiin. Hänen mukaansa hetki on otollinen hallituksen ulkopuoliselle vaikuttamiselle.

Myös Palinin varainhankkijat kertovat jatkavansa toimintaansa vanhaan tapaan. Eroilmoitus onkin tuonut verkkosivulle lisää lahjoittajia.

Varsin oikeistolainen ja räväkkä Palin oli yllätysnimi republikaanien varapresidenttiehdokkaana viime syksyn vaaleissa. Hän voitti puolueelle konservatiivien ääniä mutta vieroitti monia muita. Häntä epäiltiin kokemuksen ja etenkin ulkopoliittisen tietämyksen puutteesta.

Vuoden 2012 presidentinvaalien ehdokkaiden ennakoinnissa Palinin nimi on ollut vahvasti esillä. Uutiskanava CNN:n mielipidekyselyssä hän on yksi republikaanien kolmesta kärkiehdokkaasta. Muut ovat Massachussettsin kuvernööri Mitt Romney ja Arkansas'n entinen kuvernööri Mick Huckabee, molemmat tuttuja myös edellisestä ehdokaskisasta.

Lähteet: AP, Reuters, AFP