Hongkongissa ensimmäinen vastustuskykyinen sikainfluenssatapaus

Hongkongissa on todettu ensimmäinen sikainfluenssaan sairastunut potilas, jonka virus oli vastustuskykyinen Tamiflu-influenssalääkkeelle. Kyseessä on ensimmäinen todettu tartunta, jossa potilaalla on lääkkeelle vastustuskykyinen virus, vaikka häntä ei ole hoidettu lääkkeellä, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Ulkomaat

Hongkongin yliopiston mikrobiologian professori Malik Peiris sanoo, että yksi tapaus ei vielä kerro muutoksesta. Jos ilmenee lisää potilaita, joilla on lääkkeelle vastustuskykyinen H1N1-viruskanta, silloin asiasta pitää huolestua, Peiris lisää.

Tamiflu on ollut johtava influenssalääke, jota maailman valtiot ovat hankkineet varastoihinsa siltä varalta, että sikainfluenssa leviää.

- Avainkysymys on se, syntyykö vastustuskykyisistä viruksista hallitseva ryhmä. Silloin meillä on ongelma, Peiris sanoo.

Hän lisää, että tällä hetkellä ei ole syytä huoleen, joskin seurantaa on syytä tehostaa.

Tamiflu-lääkkeen valmistaja, sveitsiläinen lääkeyhtiö Roche sanoo, että tutkimukset ovat osoittaneet, että 0,4 - 4:ään prosenttia hoidetuista kausi-influenssoista kehittäää vastustuskyvyn Tamiflu-lääkkeelle.

Lähteet: YLE Uutiset