Gourmet tulee festareille

Rockfestivaalit kilpailevat musiikin lisäksi myös ruokatarjonnasta. Festarikävijöille on tänä kesänä tarjolla muun muassa sushia ja shamppanjaa.

Hans Välimäki kokkasi Ruisrockissa vaihteeksi festariruokaa. Kuva: Minna Isotalo / YLE

Festarijärjestäjät kilpailevat huippuartistien ohella nyt myös huippukokeista. Syynä on paitsi tiukentunut kilpailu asiakkaista, myös festarikävijöiden alati kovenevat vaatimukset. Vetelät makkaraperunat ja taskulämmin olut eivät enää riitä nuorille ja urbaaneille kulttuurikuluttajille.

Esimerkiksi Ruisrockin festivaalimenyn on suunnitellut Michelin-tähdillä palkittu kokki Hans Välimäki. Välimäki kertoi valmistavansa festareille muun muassa gourmet-hampurilaisia ja sanoi nuoren festarikansan olevan ruoan suhteen vaativa yleisö.

- Me ollaan huomattu tässä matkan varrella, että nuoret ovat ruoan suhteen laatutietoisempia kuin vanhempi väestö. Mitään hanhenmaksaa ja hummeria en ole festareille grillaamassa, mutta laadukasta ja itse tehtyä ruokaa arvostetaan, Välimäki sanoo.

Shamppanjalasin ääreltä kotiin nukkumaan

Myös Helsingissä järjestetty Flow Festival vannoo gourmet-nautintojen nimeen - festarialueelle pystytetään tänä vuonna muun muassa sushiravintola ja shamppanjabaari.

Festivaalin toiminnanjohtaja Suvi Kallio sanoo, että nuoret aikuiset eivät halua festareillakaan tinkiä mukavuuden tasosta. Humalainen örvellys ei ole enää huudossa, ja nukkumaan halutaan mieluiten omaan sänkyyn.

- Perinteinen rokkifestarimeininki ei enää välttämättä toimi. Nyt halutaan elämyksiä paitsi mielelle, myös ruumiille, Kallio sanoo.

Ruokatarjonta on festivaalijärjestäjille myös oiva markkinakeino. Kun kiinnostavia artisteja esiintyy Suomessa lähes joka viikko, saattaa ruokalista herättää esiintyjälistaa suuremman huomion.