Australian pikkunorsu vahvistaa uhanalaista eläinlajia

Australiassa on syntynyt maanosan kaikkien aikojen ensimmäinen aasiannorsu. Tarongan eläintarhassa Sydneyssä syntynyt poikanen on tervetullut myös siksi, että asiannorsut ovat erittäin uhanalainen laji. Luonnossa niitä elää enää 34 000.

luonto
Sydneyssä syntynyt elefantin poikanen emonsa vierellä
EPA / Bobby Jo Vial / Taronga Zoo

Lauantaina syntynyt, toistaiseksi nimetön urospoikanen on norsuksi vielä pikkuinen: se painaa vain 120 kiloa, ja käynti on yhä huojuvaa.

Eläintenhoitajien mukaan muut naarasnorsut ovat hyvin kiinnostuneita tulokkaasta ja kurkottelevat kärsillään poikasen ja sen emon aitaukseen. Poikasta hoitajat kuvailevat uteliaaksi ja päättäväiseksi.

Poikasen äiti Thong Dee tuotiin kolme vuotta sitten Thaimaasta, jossa se hankki elantoaan turistihoukuttimena, kun norsujen käyttö metsätyömaiden vetojuhtina oli loppunut.

Tarongassa on Thong Deen lisäksi viisi muutakin Bangkokin norsua. Lisäksi kaksi asutettiin samaan aikaan Melbournen eläintarhaan.

Norsut ovat mukana kansainvälisessä siitosohjelmassa, jolla pyritään pelastamaan aasiannorsujen riittävän suuri geenikanta, joka on luonnossa hupenemassa pahoin.

Tarongan johtajan Guy Cooperin mukaan siitosohjelma on onnistunut yli odotusten, sillä kaksi muutakin Tarongan norsuista on raskaana. Poikaset syntyvät vasta ensi vuonna, sillä norsun tiineys kestää 22 kuukautta.

Lähteet: AP, YLE Uutiset