1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän ei odoteta syttyvän "obamaniaan" vierailun alla

Venäjäläisten ei odoteta syttyvät muiden maiden kaltaiseen Obama-hurmokseen valtiovierailun aikana, arvioi venäläisasiantuntija. Vain kahdeksan prosenttia venäläisistä pitää maiden välisiä suhteita lämpiminä.

Ulkomaat
Dmitri Medvedev heinäkuussa 2009.
Mikhail Klimentyev / EPA

Presidentti Dmitri Medvedev on luvannut Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle lämpimän vastaanoton, mutta asiantuntijan mukaan kansalaisilta voi odottaa viileää vastaanottoa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain kahdeksan prosenttia venäläisistä pitää maiden välisiä suhteita lämpiminä. Carnegie-tutkimuslaitoksen johtaja Dmitri Treninin mukaan muissa maissa nähty "obamania" on vihonviimeinen asia, jota Venäjän hallitus vierailulta toivoo.

- Yhdysvaltain presidentti on jo lähtökohtaisesti poliittinen haastaja. (Venäjän johdolle) on erittäin epätoivottavaa, että hänen johtamistyylinsä näyttäytyisi varteenotettavalta tai hän olisi suositumpi kuin oma presidenttimme, Trenin sanoi haastattelussa.

Venäjän valtiontelevision mukaan venäläiset suhtautuvat vierailuun välinpitämättömästi. Valtiollinen Russia Today -kanava on maininnut Obaman vierailun ohimennen.

- Venäläistä televisiota katsomalla ei voisi arvata, että Obama on saapumassa vierailulle, Trenin sanoi. Treninin mukaan Venäjän johto vähättelee Obaman vierailua tietoisesti. Väite on kiistetty Kremlistä.

Presidentti Obama saapuu maanantaina Medvedevin vieraaksi Moskovaan. Obama perheineen asuu vierailun ajan Punaisen torin laidalla Ritz Carlton -hotellissa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi