1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Päiväkodista tulee kirjailijatalo Villa Sarkia

Sysmän kunta ja Nuoren Voiman Liitto tarjoavat työskentely- ja asuinpaikan nuorille kirjailijoille ja kääntäjille. Kirjailijatalon toivotaan piristävän kunnan kulttuuritoimintaa kirjasto- ja kouluvierailujen myötä. Kirjakylänkin toivotaan saavan lisää puhtia.

Sysmän kunta antaa entisen päiväkodin kirjailijoiden ja kääntäjien käyttöön. Kuva: YLE Lahti

Sysmään perustetaan kirjailijatalo. Nuoren Voiman Liitto ja Sysmän kunta tarjoavat talossa työskentely- ja asuinpaikan nuorille kirjailijoille ja kääntäjille.

Villa Sarkiaksi Sysmässä asuneen runoilija Kaarlo Sarkian mukaan nimetty talo on entinen päiväkoti. Talossa asuvat ja työskentelevät kirjailijat valitsee Nuoren Voiman Liitto.

Sysmän kunta odottaa talon rikastuttavan kulttuuritoimintaa. Kunta antaa kirjailijoiden käyttöön kauniin huvilan Teatteritalon vierestä.

Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtaja Laura Serkosalon mukaan vastaavia tiloja on Suomessa liian vähän.

- Toivomme, että taloon voisivat tulla myös ulkomaalaiset kirjailijat.

Kirjailijatalon toiminnan on tarkoitus alkaa ensi vuoden alussa. Asukkaita ei ole vielä valittu, mutta Serkosalon mukaan "nuoria" kirjailijoita ovat alle 40-vuotiaat.

Hanketta on valmisteltu Sysmässä jo pitkään. Serkosalo kertoi tutustuneensa tiloihin helmikuussa. Kunnanhallitus hyväksyi aiesopimuksen ennen juhannusta.

Nuoren Voiman Liitto juhlii taloa aloittamalla kirjallisuuskiertueen lauantaina Sysmästä.