1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Medvedev haluaa ohjuskilven neuvottelupöydälle Obaman vierailulla

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on kytkenyt yhteen kaksi Venäjän ja Yhdysvaltain välistä kiistakapulaa valtiovierailun alla. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama matkustaa maanantaina Medvedevin vieraaksi Moskovaan.

Ulkomaat

Päivää ennen Obaman vierailua Medvedev kytki yhteen kaksi maiden välistä kiistakapulaa: Yhdysvaltain Itä-Eurooppaan suunnitteleman ohjuskilpihankkeen ja maiden välisen START-sopimuksen.

Moskovassa italialaisille tiedotusvälineille antamassaan haastattelussa Medvedev vaati Yhdysvalloilta kompromissiratkaisua ohjuskilpijärjestelmään liittyvässä kiistassa.

Medvedev sanoi sunnuntaina Moskovassa, että Yhdysvaltojen on peräännyttävä ohjuskilpiasiassa, jos se haluaa sopimuksen ydinkärkien vähentämisestä. Vierailun aikana johtajien on määrä keskustella ydinaseiden vähentämiseen tähtäävän START-sopimuksen uusimisesta. Sopimus vanhenee joulukuussa.

- Meidän mielestämme nämä asiat liittyvät yhteen, Medvedev sanoi haastattelussa. Medvedev ilmoitti, ettei Venäjä aio hyväksyä järjestelmää, joka on suunnattu Venäjää vastaan.

Yhdysvallat on suunnitellut Tshekkiin ja Puolaan sijoitettavaa ohjuskilpijärjestelmää, jolla voitaisiin ampua alas Yhdysvaltoihin suunnattuja pitkänmatkan ohjuksia. Yhdysvallat on ilmoittanut järjestelmän suojaavan Yhdysvaltoja ja Eurooppaa Iranin mahdolliselta ydinaseelta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi