Pessimismi-tapahtuma onnistui - ennakko-odotuksista huolimatta

Kesätapahtumien joukkoon on tunkeutumassa kielteisten ja ikävien tuntemusten festivaali, pessimismi-tapahtuma. Puolangan kunnassa kehitelty synkkyysjuhla keräsi perjantaina ennätysyleisön.

Kotimaa
Ennustajaeukko tarjosi pessimismifestivaaleilla synkeitä ennustuksia.
YLE

Maan virallinen pessimistien pesä on kainuulainen Puolangan kunta. Kulttuuritoimi ja masennuksen ja ankeuden kylväjäaktivistit keräsivät kuntalaisilta kielteisiä arkipäivän kokemuksia. Niistä tehtiin musiikkia, runoja, näytelmä ja performansseja. 3 500 asukkaan kunnan johtolause onkin: "mitäpä se hyvejää".

- Nyt kun vielä sattui tämä lama oikein Suomeen, niin tämä on sattunut niin, että me ammumme yli. Tarkoitus on karrikoida näitä juttuja. Ei täällä niin surkeata ole , mutta surkeuden maksimointi voi sitä minimoida, pääankeuttaja, paikallinen murrehirmu ja kirjakauppias Jaakko Paavola selittää.

Puolangan pessimismi-tapahtuma tehdään ilman EU-tukia ja sponsoreita. Esiintyjät ovat oman kylän väkeä pitäjälehden päätoimittajasta kunnan työntekijöihin ja yrittäjiin.

Mustan huumorin ehtymättömiä lähteitä ovat maailman hulluus, älyttömät herrat ja tavallisen kansalaisen voimattomuus. Yleisö nauraa tikahtuakseen. Erityisesti ulvahdellaan Kainuun maakuntakokeilulle, muistamattomalle pääministerille ja arkielämästä vieraantuneelle valtiovarainministerille.

- 59 000 potkujen antamiseen tarvitaan 59 000 kenkää, pareittain laskien 128 000 kenkää. Nämä kengät tekemällä on työllistetty kymmeniä intialaisia katulapsia vuodeksi 300 päiväksi minimipalkalla.

Puolankalaisen pessimismin tuotteistaja, kunnan kulttuurivastaava Maija Saviniemi on pohtinut perikainuulaista synkkyyttä syvällisemminkin. Milläpä muullakaan olisi kautta aikojen voitu puolustautua ylivoiman edessä.

- Ihmiset ovat vaikeina aikoina pyrkineet selviytymään sillä lailla, että he pitävät jalat maassa. Kun varautuu pahimpaan, silloin korkeintaan yllättyy iloisesti, Saviniemi kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Hilkka Säävälä