Miesten seksuaalinen häirintä on lisääntynyt

Joka kahdeksas suomalainen mies on joutunut naisen seksuaalisen häirinnän kohteeksi kahden viime vuoden aikana. Alle 35-vuotiaista miehistä ahdistelua on kokenut joka viides. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen tiedot perustuvat Sosiaali- ja terveysministeriön teettämään tasa-arvobarometriin.

Kuva: Rita Trötschkes / YLE

Kansainvälisten tutkimusten mukaan miesten kokema häirintä on lisääntynyt viime vuosina. Nyt poliisissa tehty tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sen mukaan jopa joka viides miespoliisi on kokenut työssään seksuaalista häirintää.

Naisista seksuaalista häirintää on kokenut joka kolmas.

Seksuaalisen häirinnän määritteleminen ja sen tunnistaminen on ollut vaikeaa. Kesäkuun puolivälissä voimaan astunut uusi tasa-arvolaki määrittelee häirinnäksi epätoivotun koskettelun ohella myös sanalliset rivoudet ja härskit eleet.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan miesten on vaikea kertoa seksuaalisesta häirinnästä roolimallien takia. Häirinnästä voidaan tehdä vitsi, koska aina löytyy joku mies, joka ilmoittaa kaikki naiset tervetulleiksi ahdistelemaan häntäkin.