Hyttysiä tavallista useampia lajeja yhtä aikaa

Hyttysiä on tällä hetkellä luonnossa tavallista useampia lajeja. Hyönteistutkija Juhani Itämiehen mukaan helleaalto kylmän ajanjakson jälkeen sai useat hyttyslajit kuoriutumaan yhtä aikaa luonnossa. Normaalisti osa lajeista olisi kuoriutunut vasta parin kolmen viikon jälkeen.

Kotimaa
Hyttynen imemässä verta iholla
YLE

Määrällisesti hyttysiä on luonnossa tällä hetkellä suhteellisen vähän.

Helsingin yliopiston metsäekologian laitoksen tutkijan Leena Huldenin mukaan nyt alkava uusi kylmempi ajanjakso tullee luultavasti vaikuttamaan niin, että meillä ei ole paljon hyttysiä koko kesänä.

Paarmoja on näkynyt vain normaalisti. Hyönteistutkija Juhani Itämiehen mukaan helteelläkin on saanut olla rauhassa

- Ilmeisesti viime kesän sateet eivät olleet paarmoille soveliasta. Munia ei jäänyt rantalietteeseen tai kosteikkoihin. Kanta ei pysty toipumaan niin nopeasti, Itämäki sanoo.

Usean lajin puremat kutiavat

Tavallista useammat hyttyslajit vaikuttavat niin, että hyönteisten pistosten vaikutukset saattavat olla ihmisillä normaalia suurempia.

Eri aluilla jopa neljä verenimijälajia voi olla tällä hetkellä ihmisten kimpussa. Usean hyttyslajin myrkyt ovat saaneet varsinkin herkimmät ihmiset reagoimaan. Suuret paukamat voivat hyönteistutkija Juhani Itämiehen mukaan johtua myös kosmetiikasta ja liasta.

- Kun meillä on lämpimällä säällä likaa käsissä, ja sitten niillä raapii hyttysenpistoja, niin pistoihin joutuu vääränlaista tavaraa. Tulehduksia syntyy silloin herkemmin.

Alueellisia eroja on Suomessa kovasti, mutta ellei suuria rankkasateita tule pian, hyttys- ja paarmakanta pysynee asiantuntijoiden mukaan loppukesänkin tavallisena ja mustikkametsässä säästytään liiemmältä huitomiselta.

Lähteet: YLE Uutiset / Reeta Salminen