Sotilaiden urhoollisuusmitalit pääsivät pannasta Saksassa

Saksassa annetaan maanantaina sotilaille ensimmäiset urhoollisuusmitalit sitten toisen maailmansodan. Liittokansleri Angela Merkelin on määrä luovuttaa uusi kunniaristi neljälle sotilaalle.

Ulkomaat

Saksan korkein tunnustus urhoollisuudesta oli rautaristi, joka otettiin käyttöön Preussissa jo vuonna 1813. Hitlerin vallan vuosina rautaristi kuitenkin sai niin voimakkaan natsileiman, että mitalista luovuttiin toisen maailmansodan jälkeen.

Urhoollisuudesta myönnettävästä uudesta kunniarististä päätettiin viime vuonna. Kultainen mitali on maltanristin muotoinen. Keskellä on Saksan kotka ja nauhassa Saksan lipun värit.

Uudelle mitalille on käyttöä, koska Saksan kansainvälinen sotilaallinen rooli on vahvistunut ja sen sotilaita palvelee yhä enemmän sota-alueiden rauhanturvajoukossa.

Merkelin kanslia ei ole kertonut, ketkä ovat ne neljä sotilasta, jotka saavat mitalin ensimmäisinä, tai mistä heidät palkitaan. Die Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehden mukaan sotilaat pelastivat haavoittuneet toverinsa henkensä uhalla jouduttuaan talibankapinallisten hyökkäyksen kohteeksi viime lokakuussa Afganistanissa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset