Madama Butterfly käynnistää Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään tänä kesänä italialaisissa tunnelmissa. Juhlakauden kaikki oopperat ovat lastenoopperaa lukuun ottamatta italialaisia.

oopperat
Madama Butterflyta esitetään Savonlinnan Oopperajuhlilla
YLE / Senni Anttonen

Myös vieraileva oopperatalo tulee Italiasta. Palermon Teatro Massimo on yksi Italian merkittävimmistä ja suurimmista oopperataloista. Kaikkiaan juhlilla nähdään seitsemän eri oopperaa ja lukuisia konsertteja.

Savonlinnan Oopperajuhlat avaavan Madama Butterflyn juoni on perinteistä oopperaa, amerikkalaisen laivastoupseerin ja japanilaistytön rakkaustarina. Myös oopperan ohjaajalla, lavastajalla ja puvustajalla on amerikkalais-aasialainen tausta, mikä tuo oman tunnelmansa esitykseen, kuvailee oopperanjohtaja Jan Hultin.

-Ne odotukset, mitä haettiin tällä tiimin valinnalla, kyllä ne näkyvät tuolla. Se syvä suhde siihen tarinaan ja jännitteeseen, joka silloin ollut, näkyy myös tässä tarinassa.

Juhlakauden ohjelmisto on ensimmäinen Jari Hämäläisen kokoama. Taiteellinen johto on muutenkin uusiutunut, sillä kuoroa johtaa ensimmäistä kesää Matti Hyökki. Jan Hultinin mukaan muutosta tarvitaan ajoittain.

-Meidän ajattelussa on tärkeää, että aika ajoin tätä taiteellista ajattelua vaihdetaan. Ei sen takia, että toinen olisi parempi kuin toinen, vaan että se toisi uusia tuulahduksia.

Matti Hyökki on maamme tunnetuimpia kuoronjohtajia. Sibelius-Akatemian professori pitää pääosin nuorista laulunopiskelijoista koostuvaa oopperakuoroa ainutlaatuisena.

-Perinteisestihän keskieurooppalainen oopperakuoro on ammattilaiskuoro, mutta se on pieni. Ja se merkitsee soinnissa jotakin, silloin joudutaan tekemään kompromisseja soinnin ihanuudessa ja sen soivuudessa. Silloin kun ihmisiä on 90, se takaa laatua jo sellaisenaan, kuvailee Hyökki.

Savonlinnan Oopperajuhlien henki koostuu monesta tekijästä, Matti Hyökin mukaan esiintymispaikalla on iso rooli.

-Yleensä talo sotkee lopuksi kaiken, akustiset olosuhteet sotkevat lopulta kaiken mitä taiteilijat tekevät. Mutta Olavinlinna on se joka puhaltaa lopullisen hengen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo