E-pillerin haitoista ristiriitaista tietoa

E-pilleri on suomalaisten naisten eniten käyttämä ehkäisykeino. Silti sen haittoja on tutkittu vähän. Aamu-tv:ssä vierailleet pitkän linjan gynekologit Marjatta Aito ja Sirpa Vilska ovat sitä mieltä, että e-pillerin käyttöä kannattaa aina harkita tarkkaan.

Kotimaa

E-pillerin suosion on taannut sen helppokäyttöisyys. Se myös estää ei-toivotut raskaudet lähes sataprosenttisesti. Silti Suomessa lähes kolme neljäsosaa alle 30-vuotiaista naisista on harkinnut hormonaalisesta ehkäisystä luopumista.

Gynekologi Marjatta Aito on pitkään kritisoinut e-pillereiden käyttöä. Hänen mukaansa keinotekoiset aineet sotkevat pahasti munasarjojen toimintaa.

- Munasarjojen toiminta on paljon muutakin kuin munasolun tuottoa. Se vaikuttaa koko lisääntymisohjelmaan: käyttäytymiseen, parinmuodostukseen, jopa hoivaamiseen, Aito muistuttaa.

Pillerit aiheuttavat jopa masennusta

Pahimmillaan oireina on masentuneisuutta ja kyvyttömyyttä sitoutua. Aito näkee yhteyden myös e-pillereiden runsaan käytön ja synnytyksen jälkeisen masennuksen välillä.

- Näen masennusta aika paljon. Minun luokseni hakeudutaan, kun on tällaisia ongelmia. Koululääkärien ja psykiatrien pitäisi olla enemmän perillä siitä, että masennuksessa voi olla taustalla hormonaalinen ehkäisy, Aito huolehtii.

Gynekologi Sirpa Vilskan mukaan e-pillerit ovat toimiva ehkäisykeino, jos niiden käytölle ei ole lääketieteellistä estettä.

- Samalla tavalla kuin millä tahansa lääkkeellä, myös e-pillereilla on sivu- ja haittavaikutuksia. Kaikille ne eivät sovi, Vilska toteaa.

Toisaalta naiset osaavat nykyään tulla kertomaan entistä herkemmin pillereiden sivuvaikutuksista.

Sopivaa ikää käytön aloittamiselle ei ole

E-pillereiden käyttö aloitetaan nuorena, jopa ennen kuin varsinaiselle raskaudenehkäisylle on tarvetta. Yhtenä syynä tähän on se, että pillerit lieventävät kuukautiskipuja. Sopivaa ikää käytön aloittamiselle ei ole, vaan pillereiden käyttöä on pohdittava yksilökohtaisesti.

Paljon on keskusteltu myös siitä, aiheuttaako hormonaalisen ehkäisyn käyttö lapsettomuutta.

- Mikään tutkimus ei tue sitä, että hormoneiden käyttö lisäisi hedelmättömyyttä, Sirpa Vilska sanoo.

Jos hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa oireita, suosittelevat lääkärit ensisijaisiksi ehkäisykeinoiksi kondomia tai kuparikierukkaa.

Lähteet: YLE Uutiset