1. yle.fi
  2. Uutiset

Peliriippuvuuteen apua tekstiviestillä

Syyskuusta lähtien rahapeliongelmaiset saavat apua uudesta Voimapiiri-tekstiviestipalvelusta. Uusi tukimuoto tulee tarpeeseen, sillä peliongelmien hoito ja tunnistaminen on Suomessa lapsenkengissään. Tutkimuksen mukaan Suomessa on 130 000 peliongelmaista.

Kotimaan uutiset
Nainen lähettää tekstiviestiä
YLE

Käyttäjälle ilmaisessa palvelussa voi joko keskustella toisten samojen ongelmien kanssa painivien kanssa, tai saada puhelimeensa neuvoja siitä, miten rahapelikoukusta pääsisi irti. Palveluun voivat ottaa yhteyttä myös ongelmaisten läheiset.

Samanlaista palvelua on aiemmin käytetty päihderiippuvaisten auttamiseen. Päihdeongelmiin on kuitenkin huomattavasti helpompi saada apua kuin peliongelmaan.

- Pelaajat joutuvat tukeutumaan A-klinikkaverkostoon, eri päihdehuollon erityispalveluihin. Niitä ei edes ole kaikilla paikkakunnilla. Toinen asia on sitten vielä se, mikä palvelujen taso on. Ihan ammattilaisiltakin puuttuu vielä tietoa ja taitoa peliongelmien hoidossa, sanoo Tapio Jaakkola, pelaajia auttavan Peluuri-puhelimen projektipäällikkö. Peluuri vastaa tekstiviestipalvelusta yhdessä A-klinikkasäätiön kanssa.

Usein peliongelmainen hakee apua vasta niihin ongelmiin, joita peliriippuvuudesta seuraa, esimerkiksi masennukseen. Tässäkään vaiheessa peliongelmaa ei välttämättä huomata.

Raha-automaatti koukuttaa eniten

Suomalaiset pelaavat niin vuolaasti, että pelimonopolit RAY, Veikkaus ja Fintoto tuottavat vuodessa 1,4 miljardia euroa. Se tekee 3,8 miljoonaa euroa päivässä. Tämän lisäksi suomalaisten rahoja valuu ulkomaille internet-pelien, etunenässä nettipokerin kautta.

Nettipeli on lisännyt nuorilta peliongelmaisilta Peluuri-puhelimeen tulevia yhteydenottoja, mutta pahin koukuttaja on edelleen lähes joka marketin nurkasta löytyvä hedelmäpeli tai pokeriautomaatti.

- Eniten pelataan kolikkoautomaatteja, ja ne aiheuttavat eniten ongelmiakin. Raha-automaatti on aika koukuttava jo ominaisuuksiltaan, Tapio Jaakkola sanoo.

Rahattomat pelaavat

Suomessa on Jaakkolan mukaan 130 000 peliongelmaista. Heistä 40 000 kärsii vakavista ongelmista. Tyypillinen ongelmapelaaja on samanlainen kuin tyypillinen pelaajakin: vähän koulutettu ja pienituloinen. Paljon tienaavat eivät jaksa kauppareissun päätteeksi jahdata muutaman kympin päävoittoja.

- Mitä korkeampi koulutus ja mitä suuremmat tulot, sitä vähemmän pelataan. Tämä korreloi suoraan ongelmien määrään, eli heikommin koulutetuilla ja matalampituloisilla tahtoo olla enemmän ongelmia, Tapio Jaakkola kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi

Lue seuraavaksi