Näin vaalirahakohu eteni

Kansanedustajien vaalirahoituksen setviminen alkoi vuosi sitten keväällä, kun kansanedustaja Timo Kalli myönsi, että hän oli jättänyt ilmoittamatta vaalitukiaan.

Kotimaa

7. toukokuuta 2008

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli myöntää A-studiossa, että hän on jättänyt tietoisesti ilmoittamatta yli 1700 euron vaalituet, koska siitä ei ole säädetty rangaistusta. Kallin tunnustus laukaisi poliittisen pommin: kävi ilmi että jopa kymmenet kansanedustajat ovat jättäneet ilmoittamatta saamaansa vaalirahoitusta lain mukaisesti.

13. toukokuuta 2009

Vasta kolme Satakunnan yhdeksästä kansanedustajasta on tehnyt tähän aamuun mennessä ilmoituksen vaalirahoituksestaan.

Kalli kieltäytyy antamasta tietoja - 13. toukokuuta 2009

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, satakuntalaiskansanedustaja Timo Kalli kieltäytyy edelleen antamasta tietoja vaalirahoituksestaan.

Kallin kannatusyhdistys keräsi kampanjaan noin 56-tuhatta euroa, josta lähes puolet tuli yhdeltä yritykseltä. Nyt Kalli toivoo oikeusministerin tekevän esityksen, joka estäisi lain kiertämisen.

Kalli sai Satakunnassa viime vuoden eduskuntavaaleissa yl 5 800 ääntä.

14. toukokuuta 2008

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli harkitsee palauttavansa suurimmilta vaalirahoittajiltaan saamansa tuen. Kalli kertoi YLE Satakunnan Radiolle että hän kertoo mahdollisesti myös yritysten nimet julkisuuteen. Ensin hän kuitenkin keskustelee tukijoidensa kanssa.

...jatkuu samana päivänä

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli palauttaa eduskuntavaalikampanjaansa varten saamiaan rahoja. Kalli on valmis kertomaan myös lahjoittajien nimet, mikäli nämä julkistamiseen suostuvat.

Satakunnan Keskustan puheenjohtaja Kim Huovinlahti näkee Timo Kallin vaalirahoituksesta syntyneessä kohussa myös myönteisiä piirteitä. Huovinlahden mukaan puutteellinen vaalirahoituslaki nousi nyt esille. Huovinlahti katsoo myös, että Kallin asema keskustan eduskuntaryhmän johdossa on yhä vahva. Äänestäjiä Kallin ratkaisut tuntuvat ihmetyttävän.

15. toukokuuta 2008

Kallin vaalirahoituksen taustalla tunnettuja liikemiehiä. Voimahahmoina on mainittu muun muassa Ideapark-hankkeistaan tunnettu liikemies Toivo Sukari sekä Tokmanni-konsernin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen.

Yhdistys rahoitti viime eduskuntavaaleissa muun muassa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin kampanjaa 10 000 eurolla. Sama yhdistys rahoitti myös pääministeri Matti Vanhasta ja eduskunnan puhemiestä Sauli Niinistöä. Timo Kalli kertoo saaneensa vaalirahoitusta myös Ruukki Groupilta ja Ajanta Oy:ltä.

16. toukokuuta 2008

Kolmen suurimman puolueen puoluesihteerit kannattavat rangaistusten määräämistä vaalirahoitusilmoitusten laiminlyöjille. Vaalirahoituksen katon asettaminen saa sen sijaan kannatusta vain sosiaalidemokraateilta.

Pääministeri Matti Vanhanen ehdotti toissapäivänä, että vaalirahoituksessa yksittäisille lahjoituksille määrättäisiin maksimisumma. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on asiasta eri mieltä. Hänen mukaansa asiaa olisi mahdotonta valvoa.

28. toukokuuta 2008

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kiukaislainen kansanedustaja Timo Kalli pitää epätodennäköisenä, että kansalaisia puhuttavassa vaalirahajupakassa muhisi enää uusia uutispommeja.

Vaalikampanjoiden hinta nousi esille varsinkin sen jälkeen, kun Keskustan puolueesihteeri Jarmo Korhonen esitti luopumista vaalien tv-mainonnasta.

Kalli uskoo, että sotkut on nyt selvitetty, eikä kansanedustajien vaalibudjeteista löydy uusia keskustelunaiheita.

6. kesäkuuta 2008

Keskustan vaalisuunnittelija Lasse Kontiola on kertonut avanneensa Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistykselle pankkitilin puoluejohdon tietämättä. Lisäksi hän sanoo suorittaneensa useita maksuliikennetapahtumia pankissa.

Kontiola kertoo harkintakykynsä pettäneen ja pyytää tekoaan keskustan puoluejohdolta anteeksi.

Satakuntalaisista kansanedustajista Kehittyvien maakuntien Suomen vaalirahaa saivat keskustan Timo Kalli, Oiva Kaltiokumpu ja Juha Korkeaoja sekä kokoomuksen Sampsa Kataja. Myös eduskunnasta pudonnut keskustan Kauko Juhantalo sai yhdistykseltä rahaa. Loppu on poliittista historiaa.

Kevan ja Nova Groupin välisistä suhteista selvitys

Valtiovarainministeriön ja Finanssivalvonnan on määrä julkistaa selvitys Kevan ja vaalirahoittaja Nova Groupin välisistä taloudellisista suhteista ja niihin liittyvästä päätöksenteosta huomenna tiistaina.

Lähteet: YLE Uutiset