Lontoon huutokauppojen myynti romahti kesäkuussa

Lontoon impressionismin ja nykytaiteen huutokauppojen myynti romahti kesäkuussa vuodentakaisesta, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Sen mukaan teoksia myytiin peräti 70 prosenttia viimevuotista vähemmän. Huutokaupoilla on vaikeuksia saada myyntiin arvokkaita töitä, mutta se, mitä tarjolle tulee, käy kaupaksi.

kulttuuri

Bloombergin laskelmien mukaan Sotheby'sin, Christie's Internationalin ja Phillips de Puryn huutokauppojen myynti oli yhteensä noin 192 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin kipusi ennätykselliseen 647 miljoonaan euroon. Myös toukokuisten huutokauppojen myynti jäi selvästi viimevuotisesta.

Yhtenä tekijänä pidetään sitä, että huutokauppakamarit luopuivat viime vuoden lopussa takuusta, joka turvaa myyjälle vähimmäishinnan teoksesta. Myös hinnat ovat laskeneet, eikä omaisuuden vaihtaminen käteiseen houkuta myyjiä alhaisen korkotason vuoksi.

Huutokauppakamarit joutuvatkin kamppailemaan saadakseen myyntiin arvokkaita töitä. Vuosi sitten Lontoossa myytiin kuusi työtä yli kymmenellä miljoonalla punnalla, tänä vuonna huippuhinta oli seitsemän miljoonaa puntaa, joka maksettiin Pablo Picasson maalauksesta Homme a l'epee.

Toisaalta se, mikä myyntiin tulee, käy kaupaksi. Huutokaupat ovat saaneet myytyä vähintään kaksi kolmasosaa tarjonnastaan. Sotheby'sin lukema oli peräti 92,5 prosenttia ja Christie'sin 88 prosenttia.

Taloustaantuman myötä huutokaupat suunnittelevat väen vähentämistä. Esimerkiksi Christie's ilmoitti tammikuussa koko yhtiötä koskevista uudelleenjärjestelyistä, joiden mukaan työvoimaa vähennetään merkittävästi. Määriä se ei ole kertonut.

Lähteet: YLE Uutiset