Kesätöiden vähyys ajaa kesäopintoihin

Heikko kesätyötilanne on tehnyt kesäopinnoista kuluvana kesänä poikkeuksellisen suosittuja. Esimerkiksi Helsingin seudun kesäyliopistossa osallistujien määrän odotetaan kasvavan lähes kolmanneksen viime vuodesta.

Kesäyliopiston kursseja on pyritty lisäämään myös opiskelijoiden kiinnostuksen mukaan.

- Tämä on Suomen kesää parhaimmillaan. Päivittäin pääsee oppimaan uutta auringonpaisteessa, kertoo Olivia Puntanen, joka osallistuu Suomenlinnassa järjestettävälle piirustuskurssille.

Hän käyttää opiskeluun kesälomaansa: ulkoilmassa pidettävä viiden päivän kurssi on mukavaa vastapainoa konsulttityölle toimistossa.

- Joskus aikaisemmin teki valinnan tämän ja muun työn välillä. Kurssi on hyvä tapa pitää taidepuolta esillä, Puntanen sanoo.

Harrastekurssit lisääntyneet

Toiminnanjohtaja Ari Salo Helsingin seudun kesäyliopistosta toteaa, että noin 40 prosenttia kurssien osallistujista on liikkeellä harrastusmielellä. Kesäyliopisto tarjoaakin lukuisia yleissivistäviä kursseja korkeakoulututkintoihin liitettävien kurssien lisäksi. Opetusministeriön mukaan kesäyliopistot kilpailevat jo täydennyskoulutuksen sekä kansalais- ja työväenopistojen kanssa.

- Meillä ei kuitenkaan ole keittokursseja, ja esimerkiksi taidekursseillakin pyritään korkeakoulumaiseen lopputulokseen, Salo sanoo.

Suosituimpia kursseja ovat kielikurssit, jotka laajentavat kesäyliopistojen toimintaa talveen saakka. Lisäksi taideaineet ja esimerkiksi arkeologia keräävät osallistujia nopeasti.

Kesäyliopistojen etuna muihin oppilaitoksiin verrattuna on kevyt kustannusrakenne. Niillä ei esimerkiksi ole vakituista opettajakuntaa tai omia kiinteistöjä.

- Tämän lähemmäksi Baywatchia en ole työurani aikana päässyt, toteaa kurssin vetäjä, kuvataiteilija Pirjetta Brander Suomenlinnan kalliolla.