1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. munasolunluovutus

Munasolujen luovuttajista on pula

Väestöliiton Oulun klinikalla ei ole tällä hetkellä saatavilla yhtään lahjamunasolua. Jonossa on toistakymmentä asiakasta. Sekä lahjasiittiöiden että -munasolujen kysyntä on kasvussa ja uusia luovuttajia kaivataan.

Kuva: Yle

Väestöliiton Oulun klinikalla on huutava pula munasolujen luovuttajista. Tällä hetkellä klinikalla ei ole saatavilla yhtään lahjamunasolua. Jonossa on toistakymmentä asiakasta, joista osa voi joutua odottamaan sukusolua jopa yli vuoden.

Spermanluovuttajia on tällä erää tarpeeksi, mutta uusia luovuttajia toivotaan jatkuvasti, sillä sekä lahjasiittiöiden että -munasolujen kysyntä on kasvussa, kertoo Väestöliiton Oulun klinikan vastaava hoitaja Arja Laiho.

-Nykyään parit uskaltautuvat hakeutua hoitoihin näillä lahjoitetuilla sukusoluilla herkemmin. Avoimuus on lisääntynyt, ja tämä ei ole enää mitenkään niin pelättävää ja salaperäistä kuin mitä se on joskus ollut, kertoo Arja Laiho.

-Tietenkin nykyään on myös eri ihmisryhmiä, kuten muun muassa naispareja, jotka ovat kiinnostuneita hoidoista. Pohjois-Suomessa meidän klinikka on myös ainoa klinikka, joissa näitä tehdään. Matkat ovat pitkiä, jos täältä lähtee tuonne etelään, muistuttaa Laiho.