Laajakosken sairaalaa ei myydä venäläisille

Kauppa piti vahvistaa kesäkuun loppuun mennessä, mutta venäläisyritys vetäytyi sopimuksesta. Kymenlaakson sairaanhoitopiiri ryhtyy etsimään uusia ostajaehdokkaita syksyllä.

Laajakoski, Kotka
Laajakosken sairaala
Jani Aarnio / Yle

Kotkan Laajakosken sairaala on taas ilman ostajaa.

Kiinteistön myynnistä oli tehty esisopimus venäläisyrityksen kanssa, mutta tämä vetäytyi kaupasta. Esisopimuksessa sovittu aika kaupan vahvistamiselle umpeutui kesäkuun lopussa, eikä sairaanhoitopiiri ole kuullut ostajaehdokkaasta sitten kevään.

- On tämä hieman erikoista. Meillä on esisopimus, jossa piti olla selvät sävelet, siitä miten ja milloin kauppa tehdään. Kun sieltä ei ole mitään kuulunut ymmärrämme, että kaupasta ei tule mitään, selvittää sairaanhoitopiirin kiinteistöyhtiö Kastekin hallituksen puheenjohtaja Tauno Telaranta.

Venäläisyrityksen oli määrä perustaa Laajakoskelle syöpäklinikka ja tuoda kymmeniä työpaikkoja. Kaupunki ja sairaanhoitopiiri uskovat kaupan kariutuneen rahoituksen puutteeseen. Telaranta myöntää, että ostajan tausta olisi pitänyt selvittää paremmin. Yhteyttä venäläisiin piti viennin edistämiskeskus Finnpro ja kehitysyhtiö Cursor.

- Ei se kovin hyvin ollut meillä tiedossa. Me tietysti oletimme, että siellä puolen oli kaikki kunnossa, mutta nyt näyttää ettei näin ollut, Telaranta toteaa.

Kotkalaiset edelleen kiinnostuneita

Tarjouskilpailussa toiseksi jäänyt kotkalainen yrittäjäryhmä harkitsee edelleen kiinteistön ostamista. Alunperin ryhmä yritti tarjouksellaan torjua mielestään epäilyttävien venäläisyrittäjien tulon Laajakoskelle. Sairaalan käytöstä sillä ei vielä ole hahmotelmaa.

- Ensisijainen tarkotus oli se, että estetään, ettei se mene venäläisille. Siinä mielessä tavoite on saavutettu, yrittäjä Markku Enqvist sanoo.

Ryhmä on tutustunut rakennukseen ja pohtii nyt, mistä löytäisi vuokralaisia.

- Alamme nyt miettiä tosissaan sitä käyttöä ja laskemaan, että löytyykö sille mitään järkevyyttä. Kustannukset vaikuttavat aika korkeilta, että laajaa rahoituspohjaa se vaatii, Enqvist kertoo.

Ylläpitokustannukset painavat

1920-luvulla rakennetun entisen mielisairaalan kiinteistö käsittää 9 000 neliötä katettua tilaa ja parikymmentä hehtaaria maata. Sen arvoksi on laskettu 1,6 miljoonaa. Valtaosa vuokralaisista ehdittiin lähettää muualle ja ylläpito tuottaa sairaanhoitopiirille tappiota 100 000 euroa vuodessa

Kastek Oy neuvottelee ensin rakennuksesta Enqvistin ja yrittäjäryhmän kanssa. Jos he eivät tarjoustaan vahvista, laitetaan kiinteistö uudelleen myyntiin elokuussa.

Sairaanhoitopiirillä on kiire päästä rakennuksesta eroon, eikä se aio jatkossakaan rajoittaa neuvottelukumppaneita. Huonosta kokemuksesta huolimatta myös venäläisten tarjouksille ollaan Telarannan mukaan avoimia.

- Minkä ihmeen takia meidän pitäisi vastustaa sitä, jos rajan takaa ostaja löytyy. Kyllä me etusijalle asetetaan se joka antaa rahat pöytään.

Lähteet: YLE Kymenlaakso