1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama ja Medvedev sopivat ydinaseiden vähentämisen tavoitteista

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Barack Obama ja Dmitri Medvedev ovat päässeet alustavaan sopuun tavoitteesta vähentää ydinaseiden määrää. Obama on parhaillaan ensimmäisellä virallisella vierailullaan Moskovassa.

Ulkomaat
Barack Obama ja Dimitri Medvedev
Shawn Thew / EPA

Obama ja Medvedev pääsivät neuvotteluissaan sopuun ydinaseiden vähentämiseen tähtäävän START-sopimuksen jatkosta. Uuden tavoitteen mukaan molemmat maat vähentävät ydinkärkiensä määrää seitsemän vuoden kuluessa noin 1 500 - 1 675 ydinkärkeen. Tällä hetkellä Yhdysvalloilla on arviolta 2 200 ja Venäjällä 2 790 ydinkärkeä.

Ydinaseiden määrää rajoittava sopimus on määrä saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Siihen sisältyy myös laukaisualustojen määrän vähentäminen.

Ohjuskilvestä haetaan sopua edelleen

Alustavasta sopimuksesta huolimatta maita hiertää yhä ohjuspuolustusjärjestelmä, jota Yhdysvallat suunnittelee Itä-Eurooppaan.

Presidenttien tapaamisen jälkeen Medvedev huomautti asiaa koskevista erimielisyyksistä. Hän totesi kuitenkin, että neuvotteluissa on edistytty selvästi. Obama arveli puolestaan, että asiasta päästään sopuun.

Yhdysvallat kaavailee Tshekkiin ja Puolaan sijoitettavaa ohjuskilpeä, jolla voitaisiin ampua alas Yhdysvaltoihin suunnattuja pitkänmatkan ohjuksia. Yhdysvallat on ilmoittanut järjestelmän suojaavan Yhdysvaltoja ja Eurooppaa Iranin ja Pohjois-Korean mahdollisilta ydinaseilta.

Venäjä-neuvottelujen jälkeen Obama ilmoitti Moskovassa, että Yhdysvallat esittää maailmanlaajuisen ydinturvallisuuden huippukokouksen järjestämistä. Kokous on tarkoitus pitää ensi vuonna.

Askelia suhteiden lämmittämiseksi

Obama kuvasi neuvotteluja Medvedevin kanssa hyviksi. Medvedev puolestaan sanoi, että huipputapaaminen oli ensimmäinen askel maiden suhteiden kohentamiseksi.

Obama sanoi myös, että Medvedev on suorasanainen neuvottelukumppani.

Yhdysvalloille lupa lentää Venäjän yli Afganistaniin

Neuvotteluissa sovittiin myös, että Yhdysvallat saa lennättää joukkojaan ja tarvikkeita Venäjän yli Afganistaniin. Tämä on selvä myönnytys Yhdysvalloille, joka käy vaikeaksi osoittautunutta sotaa Afganistanin taliban-kapinallisia vastaan. Obama kiittelikin Venäjän kädenojennusta neuvotteluiden jälkeen.

Obaman mukana on myös liike-elämän edustajia, ja vierailun aikana on tarkoitus solmia uusia kauppasopimuksia.

Obaman saapumista ei näytetty suorana Venäjän televisiokanavilla. Moskovassa ei myöskään nähty merkkejä innostuksesta, jota Obaman vierailut ovat aiheuttaneet monissa muissa maissa.

Tiistaiaamuna Obama tapaa aamiaisella Venäjän pääministerin Vladimir Putinin. Miehet tapaavat ensi kertaa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi