Google haastaa Microsoftin uudella käyttöjärjestelmällä

Hakukoneyhtiö Google haastaa Microsoftin tuomalla markkinoille oman tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttöjärjestelmän. Chrome OS -käyttöjärjestelmä on tarkoitettu varsinkin miniläppäreihin, mutta se on käytettävissä myös tavallisissa tietokoneissa.

tiede
Mies kävelee Google-logon ohitse Saksan Frankfurtissa.
Boris Roessler / EPA

Googlen mukaan käyttöjärjestelmä on luonnollinen jatko Chrome-selaimelle, jonka yhtiö esitteli viime syksynä.

Ensimmäiset Googlen käyttöjärjestelmää käyttävät miniläppärit tulevat myyntiin ensi vuoden jälkipuoliskolla. Googlen mukaan uuden käyttöjärjestelmän käyttäjät eivät joudu kärsimään viruksista, haittaohjelmista tai jatkuvista päivityksistä.

Uusi käyttöjärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin. Google on jo aiemmin tarjonnut avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Android-mobiilialustaa, jota käytetään sekä minikannettavissa että älypuhelimissa.

Microsoftilla 90 prosentin markkinaosuus

IT-jätti Microsoft hallitsee noin 90:ää prosenttia käyttöjärjestelmämarkkinoista. Internet-markkinoita tutkivan Enderle Group-yhtiön mukaan Googlen ilmoitus on merkittävä.

- Ensi kertaa vuosiin markkinoille tulee todella kilpailukykyinen käyttöjärjestelmä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun jokin yhtiö yrittää tosissaan haastaa Microsoftin, yhtiön toimitusjohtaja Rob Enderle sanoi BBC:n uutisille.

Microsoft puolestaan haastoi keväällä Googlen ylivallan hakukoneissa tuomalla markkinoille oman Bing-hakukoneen. Se ei kuitenkaan toistaiseksi ole onnistunut haastamaan Googlen käyttäjämäärää.

Microsoft julkistaa uusimman Windows-käyttöjärjestelmäversionsa muutaman kuukauden kuluessa.

Lähteet: Startel, YLE Uutiset