Automaatti ulkoiluttaa vanhuksia Piikkiössä

Piikkiöläisessä vanhustentalossa on otettu käyttöön vanhusten ulkoilutusautomaatti. Laite voi ajeluttaa kuutta vanhusta pyörätuoleissaan samanaikaisesti. Keksinnön kehittelyä ovat tukeneet sekä Keksintösäätiö että TE-keskus.

Kotimaa
Ulkoilutusautomaatti toiminnassa.
Eläkeläinen Turkka Vanne pitää automaattivetoisesta ajelusta - ajelun aikana tarjolla on myös pientä välipalaa.YLE / Dmitri Volgin

Monia laitoksia on moitittu vanhusten ulkoiluttamisen laiminlyönneistä, sillä henkilöstön määrä niissä on viritetty minimiin. Piikkiöstä ongelmissa oleville tarjotaan automaatioratkaisua. Kokemuksia laitteen käytöstä on karttunut toistaiseksi vain muutamien päivien ajalta.

Männikkönyppylällä kiemurtelee 84 metriä pitkä ulkoilutuspolku, jonka pinnan alle on piilotettu vetokoneisto. Vanhuksen pyörätuoli kytketään vetovaunuun ja sitten ajelu ”vuoristoradalla” voi alkaa.

Vanhukset naureskelevat, mutta pitävät silti ajelusta

- Kyyti maistuu hyvältä, naureskelee uutuutta pyörätuolistaan Jukka Siltanen.

Vanda Forsse on ristinyt ulkoilutuslaitteen eläkeläisten formularadaksi, jolla ei voi ohittaa. Turkka Vanne puolestaan kehuu, että vanhustenhuoltoon ollaan tuputtamassa monenlaista vastenmieliseltäkin tuntuvaa automatiikkaa, mutta tämä keksintö on jotain muuta.

- Sanoisin, että keksintö parhaasta päästä, myhäilee entinen kauppias

Vanda Forsse tuntee olevansa ulkoilureitillä turvassa, sillä aina on mukana kaksi hoitajaa. Konevetoisen ulkoilutuskierroksien lisämausteena on kahvituspiste, josta köröttelijät saavat annoksensa matkanteon aikana.

Automaatti antaa aikaa tehdä jotain muuta

Kun puhutaan hoivatyöstä, sana automaatti herättää tässä yhteydessä torjuvia tunteita. Mutta Kotikummun ulkoilureitillä laite näyttää kirvoittavan lähinnä hyväntahtoista naureskelua. Useimmat lähtevät automaattiajelulle, mutta eivät suikaan kaikki.

Hoitokodin henkilöstölle keksintö merkitsee helpotusta arkirutiineihin. Työntekijöitä vapautuu muihin töihin, kertoo Kotikummun johtaja Heli Mäntsälä.

- Laite säästää työtä erittäin paljon, koska talon sisältä saakka voidaan työntää samalla pyörätuolilla automaatille ja hoitajien ei tarvitse siirrellä moneen kertaan erikseen asukkaita. Vetokoneistoon voidaan kytkeä kuusi pyörätuolia kerralla, mutta valvonta sitoo vain kaksi työntekijää.

Keksinnön tekijä löytyy hänkin hoitokodin lähipiiristä. Hän on Kotikummun johtajan aviomies, hoiva-alan yrittäjä Jarmo Mäntsälä.

Hän kertoo, että ulkoilutusautomaatilla saattaa olla menekkiä aina ulkomaita myöten. Mutta tässä vaiheessa keskitytään pilottilaitteiston tuotteistamiseen. Keksijä uskoo, että valmiin automaatin hinta ei nouse kohtuuttoman korkeaksi.

- Puhutaan korkeintaan kymmenistä tuhansista euroista. Mutta uskon, että laite maksaa itsensä takaisin varsin kohtuullisessa ajassa säästyneinä työvoimakustannuksina.

Lähteet: YLE Uutiset / Arto Lipponen