1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

G8-maat ovat edelleen huolissaan taantumasta

Ilmastokysymysten lisäksi rikkaat maat keskittyivät tapaamisessaan maailmantaloutta ravistelevaan taantumaan. Yhteisesti allekirjoitettu julkilausuma oli selkeä: talouskurjimuksen päättymisestä ei ole vielä toivoa.

Ulkomaat

Italiaan saapuneista valtiojohtajista Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmaisi huolestumisensa maailmanlaajuisesta taloustilanteesta kaikkein selkeimmin.

- Kriisi ei todellakaan ole ohi. Jos olemme onnekkaita, olemme nyt saavuttaneet pohjakosketuksen, arvioi Merkel tilannetta.

Johtajien yhteisen julkilausuman mukaan "maailmalla on edelleen olemassa merkittäviä vaaroja, jotka uhkaavat talouden vakautumista". Samalla rikkaat maat korostivat sitä, että yksittäisiä elvytyspaketteja tulee jatkaa niin kauan kunnes talous on kokonaisuudessaan toipumassa taantumasta.

Esimerkiksi Indianan yliopiston professori George von Fürstenberg ei kuitenkaan usko, että G8-kokous onnistuisi lisäämään yleistä luottamusta talouteen.

- Talouteen esitettyjen toimien puolesta se on mitätön kokous, professori sivaltaa.

Öljyn hinta herätti keskustelua

Venäjää lukuun ottamatta valtiojohtajat olivat huolissaan öljyn nopeasti muuttuvista maailmanmarkkinahinnoista. Keskustelut eivät kuitenkaan johtaneet minkäänlaisiin konkreettisiin päätöksiin.

Venäjän, suuren öljynviejämaan mielestä, 70 - 80 dollaria barrelilta olisi oikeansuuntainen hinta öljylle.

Lähteet: Reuters, AP, DPA

Lue seuraavaksi