Saaren kansanpuistossa viihtyvät lapsiperheet ja reppumatkaajat

Tammelassa, Tammela-Porras maantien varressa, Kaukolanharjulla sijaitsee Saaren kansanpuisto, järjestyksessään kuudes kohde YLE Hämeen virkistysaluesarjassa.

virkistysalueet
Retkeilijöiden lähtöpisteenä palvelee useimmiten parkkipaikka, jolla sijaitsee myös virkistysalueen kartta ja opastauluYLE Häme / Juha Paaso

Saaren kansanpuisto on Tammelan Pyhäjärven ja Kuivajärven välisellä kannaksella. Alue on 52 hehtaaria ja sillä on rantaviivaa kolme kilometriä. Rannat ovat upeita ja hienoa hiekkaa, ja suppajärvi Suujärven rannassa on jopa asianmukaiset hyppytelineet. Uimisen lisäksi alueella riittää vaellettavaa. Merkittyjä ulkoilureittejä on kaksi: 2,7 ja 3,4 kilometrin pituiset, ja Ilvesreittikin alkaa alueelta.

Vierailu Saaren kansanpuistossa kannattaa aloittaa Kaukolanharjun näkötornista, joka on yksi harvoista matkailijoita palvelevista puurakenteisista näkötorneista koko maassa. Torni on rakennettu vuonna 1926 ja se on 21 metriä korkea. Kaukolanharjulta avautuu maisema Saaren salmelle, Pyhäjärvelle ja Kuivajärvelle. Maisema on ikuistettu myös Albert Edelfeltin tauluun. Edelfelt tosin maalasi teoksensa maasta käsin, ei tornista. Tarkalla maalauspaikalla on tänä päivänä muistokivi.

Virkistysalueen toinen tukikohta on Lounais-Hämeen Pirtti, joka palvelee kotiseututalona ja perinneravintolana. Kesäisin se palvelee paitsi perinteisen hämäläisen lounaan tarjoajana, myös erilaisten perhejuhlien suosittuna pitopaikkana. Pirtti rakennettiin paikalleen talkoilla Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen toimesta ja vihittiin käyttöön vuonna 1948.

Saaren Kansapuistossa saa jokamiehenoikeudella liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen, kunhan siitä ei aiheudu vahinkoa luonnolle tai eläimille. Marjoja, sieniä ja kukkia saa poimia vapaasti, ja kalastaa saa kesällä ongella ja talvella pilkillä. Kuivajärven rannassa on laavu, jolla saa yöpyä. Laavulla on myös tulentekopaikka. Lemmikkieläimet on kansanpuistossa pidettävä kytkettyinä.

Lähteet: YLE Häme / Juha Paaso