Suomen uskottomat toivovat tasavertaisuutta

Vapaa-ajattelijain liiton pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Kukkonen pitää tiedotusvälineiden uutisointia uskonnottomuuskeskustelussa epätasa-arvoisena.

ateismi
Vapaa-ajattelijoiden mainos bussin kyljessä.
YLE

Tänään Joensuussa esitelmöivä Kukkonen harmittelee, että esimerkiksi uskonnottomien kohutusta bussikampanjasta uutisoitiin pelkästään vastustavasta näkökulmasta.

- Uskonnottomia ei tunneta kovin hyvin. Olisi hyvä, jos tiedotusvälineet toisivat esiin, että on olemassa tällainenkin ihmisjoukko, jolla on omat tarpeensa.

Kukkosen mielestä kiistanalaisen bussimainoskampanjan ympärille noussut kriittinen keskustelu on osoitus siitä, että suomalaiset eivät vieläkään ole täysin sisäistäneet uskonnonvapauden ajatusta.

- Uskonnonvapauslaki on ollut voimassa 86 vuotta, eikä Suomessa ei tiedetä vieläkään sitä, että saa puhua sekä uskosta että epäuskosta, Kukkonen ihmettelee.

Suomalaisissa tiedotusvälineissä nousi kesäkuussa kohu uskonnottomien bussimainoskampanjasta. Mainoksissa julistettiin, että ihmisten tulisi lakata murehtimasta, sillä Jumalaa tuskin on olemassa. Kampanjasta on tehty kantelu Mainonnan eettiseen neuvostoon.

Uskonnottomien asialla

Juha Kukkonen esitelmöi keskiviikkona Joensuussa paikallisen vapaa-ajattelijayhdistyksen kokoon kutsumassa esitelmöinti- ja keskustelutilaisuudessa.

Joensuun seudulla uskonnottomien yhdistystoimintaa on viritelty useaan otteeseen. Aiemmin aktiivinenkin toiminta on kuivunut opiskelijajäsenten muuttamiseen muualle opintojen päätyttyä. Nykyinen yhdistys on ollut toiminnassa yhtäjaksoisesti viitisen vuotta.

Puheenjohtaja Ari Sulopuisto sanoo, että toimintaan osallistuu reilut parikymmentä ihmistä.

- Meitä yhdistää uskonnottomuus. Se ei tarkoita uskonnonvastaisuutta, vaan neutraalia vaihtoehtoa uskonnolle. Kaikki ihmiset eivät tunne tarvitsevansa uskontoa eikä kirkkoa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala