Ambulanssiyrittäjillä käynnissä pudotuspeli

Sairaankuljetusalalta on hävinnyt kymmeniä pieniä yrityksiä ja suuret ketjut ovat vallanneet markkinoita. Kuljetusyritykset syyttävät toisiaan polkuhinnoittelusta. Sairaankuljetusliitto pelkää, että kilpailu vie ambulanssit pienistä kunnista.

Kotimaa
Ambulanssi
YLE

Ambulanssiyritysten määrä on muutamassa vuodessa vähentynyt viidenneksellä. Ambulanssien määrä taas on noussut selvästi. Kyydit ovat keskittyneet.

Kaksi vuotta sitten perustettu ensihoitoyritys Med Group kuljettaa potilaita jo 50 ambulanssilla parissakymmenessä kunnassa. Yritys on ostanut nimiinsä muutaman työntekijän ambulanssiyrityksiä eri puolilta Suomea.

- Kasvu jatkuu, pienillä yrityksillä ei ole kovinkaan suurta riskinottokykyä, jota alalla nyt tarvitaan, Med Groupin varatoimitusjohtaja Ali Omar sanoo.

Sopimuksia polkuhinnoilla

Sairaankuljetusliiton puheenjohtaja Teuvo Kontio katsoo, että hintakilpailu alalla lähenee jo sallitun rajoja.

- Ei voida puhua suoraan alihinnoittelusta, mutta aina silloin tällöin joutuu miettimään, onko todellakaan mahdollisuutta toimia niillä summilla, jotka tarjouskilpailussa on jätetty. Valmiudesta maksettavat korvaukset on vedetty kyllä ihan rimaa hipoen, Teuvo Kontio kuvaa.

Med Groupin varatoimitusjohtaja kiistää, että isot polkisivat hintoja. Omarin mukaan pahimpia polkuhinnoittelijoita ovat pienet yritykset, joissa ambulanssiyrittäjä itse puskee töitä liikaa.

- Alalla on polkumyyntiä aivan selvästi. Se keskittyy ennen kaikkea yliopistosairaaloiden potilassiirtoihin ja useimmiten hintoja polkevat pienet toimijat. Tämä johtaa väistämättä siihen, että kalusto on vanhaa, työajat kohtuuttomia, yrittäjä tekee itse sunnuntait, arkipyhät, yötyöt, Ali Omar sanoo.

Syrjäkuntien ambulanssit vaarassa?

Sairaankuljetusliiton mukaan on väistämätöntä, että kuljetukset keskittyvät yhä harvemmille yrityksille. Kilpailua kiristää uusi terveydenhuoltolaki, joka siirtää sairaankuljetussopimukset kuntien vastuulta sairaanhoitopiireille. Sairaankuljettajien Oulaisissa asuva puheenjohtaja Teuvo Kontio pelkää, että keskittyminen vie ambulanssit pienistä kunnista.

- Pienten kuntien pitää taistella, ettei keskuskunta pääsisi omalla painoarvollaan jyräämään reuna-alueita näistä palveluista tyhjäksi. Ambulanssi on monen pienen kunnan ainoa terveydenhuollon ympäri vuorokauden päivystävä yksikkö.

Ambulanssikuljetukset lisääntyvät vuosi vuodelta, kun väestö vanhenee ja päivystyspaikkoja lakkautetaan. Viime vuonna Kela maksoi korvausta yli puolesta miljoonasta ambulanssikyydistä yhteensä 215 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Pokkinen